Hirdetés

Hírek
Rendőrségi válasz: Így autózhatunk a kijárási korlátozás alatt
Rendőrségi válasz: Így autózhatunk a kijárási korlátozás alatt
Hirdetés

Tegnap a Totalcar cikkére hivatkozva mi is írtunk arról, hogy most akkor lehet-e szabadon autózni kijárási korlátozás idején.

Most rendőrségi válasz érkezett a Totalcar kérdéseire, így tehát már többet lehet tudni:

Tegnap hirdették ki és mától április 11-ig érvényes a kijárási korlátozás Magyarország egész területén. Mindenki csak munkavégzés, illetve mások (idősek) és saját alapvető szükségleteinek kielégítésére hagyhatja el lakóhelyét, vagy tartózkodási helyét. A Magyar Közlöny pénteki számában olvasható 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet negyedik paragrafusa összesen huszonegy ilyen alapos indokot nevesít a bevásárlástól a hitéleti tevékenységig, melyek miatt kimozdulhatunk. Bármelyikre igaz, hogy szükséges lehet hozzájuk az autó.

Minket most az ötödik paragrafus érdekel, amelyben az egyéni szabadidős sporttevékenységről és szabadidős célú gyalogos közlekedésről írnak. Röviden: a rendőrség senkit nem fog megbüntetni, ha elmegy kirándulni az autójával és a településektől távol száll ki.

Hirdetés

Amikor péntek esete állásfoglalást kértem az Országos Rendőr-főkapitányságtól, nem gondoltam, hogy félórán belül több levelet is váltunk majd. A kérdéseim ezek voltak: – írja Zách Dániel.

-Használhatja-e a járművét, autóját aki lakott területen kívül, a természetben, másoktól távol kíván mozogni? Ha igen, milyen feltételek mellett?

-A lakóhelytől legfeljebb milyen távolságra, illetve időtartamra mehet el a fenti célok bármelyikéből bárki, holnaptól?

-Milyen módon ellenőrzik majd, hogy az autósok milyen célból és mekkora távon közlekednek a kijárási korlátozás heteiben?

Az első válaszban erre a közleményre hivatkozott a rendőrség, amelyben Kiss Róbert rendőr-alezredes sajtótájékoztatóján egyebek mellett elmondta, hogy a rendőrség felkészült a kijárási korlátozással kapcsolatos teendőkre, de:

a rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Ezután visszakérdeztem, mert nagy felelősséggel jár leírni, hogy tilos autóba ülni és elhagyni a várost a fentebb felsorolt okok miatt.

Hirdetés

Kiderült, nem tilos, senkit nem fognak megbüntetni, ha autózik egyet egyedül, vagy a vele egy háztartásban élőkkel. Így az újabb válasz:

Tisztelt Zách Dániel!

Tájékoztatjuk, hogy a gépjárművek mozgását nem korlátozza a rendelet. Egy gépkocsiban az egy háztartásban élők tartózkodhatnak. Szabadtéren minimum 1,5-2 méter távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól. Ajánljuk figyelmébe továbbá a kijárási korlátozásról szóló rendeletet, valamint az országos tisztifőorvos állásfoglalását. 

A tisztifőorvos állásfoglalását itt olvashatják.

A kijárási korlátozás tehát nem kijárási tilalom, nem korlátozza drasztikusan az egyén szabadságát, de olyan kereteket fogalmaz meg, melyekkel lassítható a koronavírus-járvány terjedése. Ha valaki tehát nem megy közösségbe, ha rendszeresen kezet mos, illetve másoktól 1,5-2 méter távolságot tart, nem teszi ki magát és másokat fokozott veszélynek. A rendszeres mozgás is fontos az egészségmegőrzéshez és ezek szerint nem büntetendő, ha valaki úgy dönt, autózik egyet vagy autóval hagyja el a várost, hogy a természetben sétáljon, sportoljon.

Mi nem a hobbiautózást javasoljuk, inkább azt, hogy keressen olyan helyet, ahol nem csoportosulnak sokan, ahol meg tudja tartani a biztonságos 1,5-2 méter távolságot másoktól, ahol éri a nap és kedvére mozoghat. Ehhez ad ötleteket az Index cikke. A korlátozásokat később szigoríthatják a járványügyi helyzet alakulásának megfelelően, így ez a cikk a megjelenésekori tudnivalókat összegzi. – javasolja a portál.

Forrás: Totalcar.hu


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés