Hirdetés

Hírek
A hazai benzinkutakra is drágulást hozhat a kazahsztáni helyzet
A hazai benzinkutakra is drágulást hozhat a kazahsztáni helyzet
Hirdetés

A Kazahsztáni helyzet miatt az olaj ára több mint 4%-ot emelkedett néhány nap alatt – olvasható a Holtankoljak.hu közleményében.

A hét eleji 78 dollárról most 81,78 dolláros szinten áll, de jár 83 dollár közelében is. Az emelkedő tendencia annak ellenére következett be, hogy az OPEC országok megállapodtak a kitermelés további növelésében.

Amikor a kabinet az ársapkáról döntött, az olaj ára bőven nyolcvan dollár fölött állt hordónként, ha pedig tovább drágult volna, akkor a kutak nemcsak az árrésüket veszítették volna el, de minden liter eladott üzemanyagon veszteséget termeltek volna.

A kormány egy rendelettel bebiztosította, hogy senki se zárhasson be, ellenkező esetben ideiglenesen át kellett volna adni a kút tulajdonjogát másnak.

-foglalta össze az Index.hu.

A benzinkutak nagyrészét valószínűleg az új koronavírus variáns megjelenése menthette meg, ugyanis november 26-án egy csapásra 11,6 százalékkal csökkent a Brent ára, és január 4-ig nem is csúszott nyolcvan dollár fölé. Most azonban ismét felfelé tart -írják.

Hirdetés

A kormányzat most igen nehéz helyzetben van, hiszen a jelenleg érvényes szabályok alapján csak 2022. február 15-ig kell 480 forintos maximált áron adni az üzemanyagot. Az olaj világpiaci ára pedig folyamatosan emelkedik, és ha nem döntenek hosszabbításról, akkor hetekkel a 2022. tavaszi országgyűlési választások előtt újra nagyot nőhetnek az árak.

Ha viszont újabb három hónapra, május 15-ig meghosszabbítják az ársapkát, az az üzemanyag-kereskedőknek lesz komoly érvágás.

Egy dolog segíthet abban, hogy a hazai üzemanyagárak ne túl jelentősen emelkedjenek: ez most a forint árfolyama. A dollárral szemben közel 3%-os emelkedést produkált a héten, az aktuális árfolyam 315 forint.

Ennek ellenére arra számítunk, hogy a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedni fog, melynek következtében a hét közepén a benzinkutak eladási árai is felkúsznak 480 forintos szintre a legtöbb helyen.

Forrás: Holtankoljak.hu / Index.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés