Velünk tartasz?VIDEÓ: Huszonéves autók is szerepelnek a Takata-légzsákbotrány miatt visszahívandó autók listáján

VIDEÓ: Huszonéves autók is szerepelnek a Takata-légzsákbotrány miatt visszahívandó autók listáján

2020-10-29 Facebook
hirdetés

Szinte mindenki hallott már az elmúlt évek egyik legnagyobb autóipari-botrányáról, ami miatt több, mint 100 millió autót kellett visszahívni, mert a bennük elhelyezett légzsákok egy része hibás volt. Most úgy tűnik huszonéves autók is érintettek a visszahívási programban – derül ki a Totalcar cikkjéből.

A Takata-botrány azután robbant ki, hogy kiderült, a cég által számos gyártónak beszállított légzsákok piropatronjai nedves, párás közegben a tervezett energia többszörösével robbannak fel, így a légzsák anyagán áthatolni képes fém-repeszeket indítanak útjukra. Ezek aztán életveszélyes sérüléseket, szerencsétlen esetben akár halált is okozhatnak, és már okoztak is több alkalommal.


KAPCSOLÓDÓ:

 

Megölt egy szerelőt egy Takata légzsák, hatalmas visszahívást hirdettek – Bp-i Autósok Közössége

 


A hibás légzsákok miatt rengeteg autót hívtak vissza és a lista az évek során egyre csak bővült. A Totalcar újságírójának egy facebook bejegyzés szúrt szemet, amiben az látszott, hogy az első generációs – B5-ös A4-esek is érintettek lehetnek a Takata-botrányban.

A lap megkereste az Audi hazai importőrét, a Porsche Hungariát, hogy kiderítse, mi a helyzet Magyarországon. Tőlük megtudták, hogy nagyjából 1500 autóra rendeltek el visszahívási akciót.

Az alábbi típusokra és évjáratok is érintettek az ügyben:

  • Audi A4 (1997-2001)
  • Audi A6 (1997-2001)
  • Audi TT (1999-2001)
  • Audi A8 (1997-2001)
  • Audi Cabriolet (1997-2000)
hirdetés

Mint írják:

Ebből tehát látszik, hogy az A4 B5 korai évjárataira nem vonatkozik az akció, míg az A6 C5 esetében a facelift utániakkal már nincs probléma. Az A8, a TT és a Cabriolet sem a teljes gyártási ciklusa alatt készült a problémás Takata-légzsákokkal. A Porsche Hungariához tartozó más márkáknál, így a Volkswagennél, a Seatnál és a Škodánál nincs hasonló eljárás.

A fenti típusok közt természetesen vannak olyanok, amelyeket több légzsákkal szereltek. Nem arról van szó, hogy ezek mindegyike veszélyt hordoz: probléma a Takata által gyártott vezetőoldali légzsákokkal, valamint a Nadi gázgenerátorral van. Ezekkel kapcsolatos káreseményeket, sérüléseket idehaza sem jegyeztek fel.

A Porsche Hungaria közlése szerint már el is kezdték az értesítést, tájékoztatva az érintetteket, hogy hiba adódhat a vezetőoldali légzsák működésében.

A gépjárművek életkorából adódóan (hiszen néhány esetben már huszonéves autókról beszélünk) cserealkatrész nem áll rendelkezésre, ezeket tehát újra le kell gyártani. Éppen ezért a javítás várhatóan 2021 második negyedévében indulhat meg.

Mivel az ilyen régi autók már több tulajdonosváltáson is áteshettek, így a Belügyminisztérium nyilvántartását veszik alapul, hogy a cserealkatrészek beérkezésekor újabb levelet küldhessenek az érintett ügyfeleknek.

A javításra a tulajdonosok jogosultak, nekik annyi a teendőjük, hogy követik a Porsche Hungaria által kiküldött levélben foglaltakat. A márkaszervizekben kicserélik a hibás alkatrészeket az újra, ezzel pedig a potenciális balesetveszély is elhárul.

Forrás: Totalcar.hu

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Érdekelhet2020-12-25 Facebook

A Jakupcsek Plusz vendége: Csősz Krisztián. “Úton van a magyar, de sokat takar a kanyar?!”

Meghívást kaptunk a Jakupcsek Gabriella által fémjelzett Jakupcsek Plusz-ba, ahol a közlekedésben...

Nézettségünk: 2020. 4. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

 

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


A TWITTEREN IS OTT VAGYUNK


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT: