Hirdetés

Gondolkodtató
A szakjogász sem tud igazságot tenni 50 ezres kamera ügyben!
A szakjogász sem tud igazságot tenni 50 ezres kamera ügyben!
Hirdetés

Az Autóklub jogásza szerint a kamerákról, amelyek alapján büntetnek, nem lehet megmondani, hogy tényleg használhatók-e bírságolási célra.

Teljesen biztonsággal követendő válasz még mindig nincs, ugyanis a szakjogász sem tud igazságot tenni abban, hogy a kötelező haladási irány megváltoztatása miatt megbüntetett budapesti autósok befizessék-e az ötvenezer forintos bírságot – derült ki az Inforádió műsorában Kovács Kázmér, az Autóklub jogászának véleményéből.

Slágertémának nevezhető az utóbbi időben a közlekedési kamerák által rögzített szabálytalanságok nyomán beindult bírságolási gyakorlat.

Az egyik „klasszikus” helyszínen, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében az önkormányzat által üzemeltetett kamera csak az elmúlt két hétben is 755 autóst bírságolt meg. A kérdés viszont mára az lett, hogy egyáltalán jogos-e kamera alapján bírságolni?

Tarlós István főpolgármester szerint, a közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem csak a közterület-felügyeleti kamera felvételére támaszkodna, hanem a helyszínen lenne, és ott szabná ki a büntetést. A legtöbb esetben nem ez történik, hanem egy szobában ülve, a kamera felvétele alapján büntet, ez szabálytalan – fejtette ki. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta az üggyel kapcsolatban, a kormány mindenkit arra buzdít, hogy a törvényeket tartsák be, bár ez nem azt jelenti, hogy nincsenek rossz szabályok.

Mindeközben ilyeneket jeleztek nekünk:
Itt is 50 ezer!

Most Kovács Kázmér az Autóklub ügyvédje is elmondta álláspontját: speciális előírásai vannak az olyan kamerafelvételnek, ami alapján eljárás indulhat. A kamerának meg kell felelnie a jogszabályban meghatározott többletkövetelményeknek, mint például „a felvétel megmásíthatatlansága, meghatározott időn belül a rendőrségre kell kerülnie a képnek, csak a készülék felbontásával lehet hozzáférni az adatokhoz, a törlés is csak bizonyos követelmények esetén lehetséges.” Hozzáteszi: ezt a hatóság sem fogja tudni igazolni. Adott esetben végül a bíróság fogja eldönteni, hogy a kamera ilyen volt-e.

Ugyanakkor, ha egy megbüntetett autós befizeti a büntetést, nincs jogorvoslati lehetősége – mondta az ügyvéd.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170329_Fizetni_vagy_nem_fizetni_a_birsagot

 

50 EZRES “HELYEK”, AMIKET EDDIG JELEZTETEK

EDDIGI CIKKEINK A TÉMÁBAN:

755 autós megint belefutott a Bécsi úti pénzbehajtó kamerába

TARLÓS VS. KÖZTERÜLET FELÜGYELET “Megpróbálok beavatkozni”

Autósok figyelem – Bomba hír érkezett!

Tarlós: Ne fizessék be a kamerás bírságot az autósok!

Budapest egyik legdrágább fényképésze! Kint jártunk a helyszínen! (VIDEÓ)

A nagy port kavaró Bécsi – Szépvölgyi úti kamera

Újabb 50 ezres kamerára hívnánk fel a figyelmet

Megint egy újabb 50 ezres kamera


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés