Hirdetés

Hírek
Sokan tévednek autóval a villamospályára, ezért a BKK a kritikus helyeken lépéseket tesz a megelőzés érdekében
Sokan tévednek autóval a villamospályára, ezért a BKK a kritikus helyeken lépéseket tesz a megelőzés érdekében
Hirdetés

Budapesten visszatérő probléma, hogy az autósok a zárt villamospályára hajtanak. A BKK ezért egyértelműsíti az érintett csomópontokon a sáv-vezetéseket.

Felfestéssel és táblákkal növeli a BKK a kritikus fővárosi közút-villamospálya csomópontok és helyszínek területén a forgalmi rend értelmezhetőségét – írja a kreszvaltozas.hu. Újfajta megoldásokat alkalmaznak, mert még mindig visszatérő probléma, hogy az autók zárt villamosvágányra hajtanak, rendszerint nem akaratlagosan, hanem figyelmetlenségből.

Az elmúlt másfél évben mintegy 120 esetben fordult elő ilyen esemény, amelynek több mint 40 százaléka az egész város átszelő, napi 200 ezer utast szállító 1-es és 3-as villamosvonalakat érintette.

A villamos magasvágányon fennakadó gépjárművek – amellett, hogy a jármű sérül és mozgásképtelenné válik – akadályozzák a villamosok haladását is. Az így kieső járatok pótlása autóbusszal történik, azonban ezek helyszínre érkezése időbe telik, így nő az utazási idő, az utasoknak pedig kényelmetlenséget okoz az átszállás. Egy ilyen baleset órákra is megbéníthatja a közösségi közlekedést, hiszen a műszaki mentéssel a probléma megoldása nem ér véget, a menetrend szerinti közlekedés helyreállítása több időt vesz igénybe.

 


KAPCSOLÓDÓ: (videó)

FOTÓK: Szerettük volna azt hinni, hogy a múltkori eset egyedi, de nem – Ismét sínekre hajtott egy autós


A Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút Zrt., valamint a BKV Zrt. közösen tesz lépéseket azért, hogy csökkenjen a villamosvágányra hajtó autók száma.

Felfestéssel, táblázással és rugalmas fényvisszaverő műanyag oszlopokkal növelik a kritikus csomópontok és helyszínek értelmezhetőségét.

Tavaly áprilisban a 3-as villamos vonalán vezettek be először hasonló megoldásokat. A jó tapasztalatok alapján 2021 tavaszán a leginkább érintett helyszíneken burkolati jel, illetve útszegély-festés történt, továbbá különböző fényvisszaverő háttérrel ellátott táblákat és rugalmas, elhajló oszlopokat helyeztek ki több, összesen 8 helyszínen az 1-es, a 3-as, a 37-es és az 51-es villamosok vonalán, emellett az 59-es villamos vonala mentén, az Érdi úti kanyarban szalagkorlátot is építettek.

Fotó kreszvaltozas.hu

A biztonságos közlekedést segítő eszközöket további helyszíneken is alkalmazni fogják, a munka a leginkább érintett helyszínek felmérésével folytatódik. A BKK arra kéri a gépjárművezetőket, hogy mindig a vezetésre koncentráljanak, és a villamospályák közelében fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Forrás: kreszvaltozas.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés