Nem szigorítják az idős sofőrökre vonatkozó szabályokat egyelőre az uniós miniszterek
Nem szigorítják az idős sofőrökre vonatkozó szabályokat egyelőre az uniós miniszterek
Hirdetés

Az uniós hatóságok korábban azt tervezték, hogy a jövőben szigorúbban vizsgálnák az idősebbeket, hogy alkalmasak-e a vezetésre.  Erre több uniós tagállamban, köztük Ausztriában is felháborodás tört ki. Valamennyi – időseket képviselői – párt, valamint az autós klubok is felháborodtak az „életkori diszkrimináció” miatt – idézte az Index a Der Kurier cikkét.

Az ötlet az volt, hogy a vezetésre való alkalmasságot orvos ellenőrizze. A uniós döntéshozók szerint ez nem megvalósítható.

A hangsúly az állampolgárok egyéni felelősségén van. Nekik maguknak kell eldönteniük, hogy képesek-e még gépjárművet vezetni. Legjobb esetben egyfajta „önkéntes önértékelést” lehetne benyújtani a hatóságoknak az egészségi állapotukról.

– mondta Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter, miután az uniós közlekedési miniszterek hétfői brüsszeli tárgyalásuk után levették a napirendről a kérdést.

Hirdetés

Magyarország egyébként a szigorúbb szabályozást alkalmazó tagállamok közé tartozik, nálunk ugyanis 50 éves kor alatt 10 évig, 50 és 60 éves kor között 5 évig, 60 és 70 éves kor között 3 évig érvényesek a jogosítványok, a 70 év felettieknek pedig 2 évente kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat.

Magyarországon kívül többek között Dániában, Spanyolországban és Olaszországban is orvosi alkalmassági vizsgához kötik a jogosítványok érvényességi idejének meghosszabbítását bizonyos életkor felett. – jegyzi meg a Totalcar.

Illusztrált borítókép: Kétségbeejtő, amit a Zsigulival művel a bácsi a 13. kerületben. Sajnos nem egyedi eset… – VIDEÓ

VIDEÓ: Kétségbeejtő, amit a Zsigulival művel a bácsi a 13. kerületben. Sajnos nem egyedi eset…


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés