Hirdetés

Gondolkodtató
Mégsem kell bírságot fizetnie a nagymamának
Mégsem kell bírságot fizetnie a nagymamának
Hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, férjével és két unokájával tartott haza egy nő a Balatonról az M7-es autópályán egy nagymama, mikor arra lett figyelmes, hogy a hátsó ülésen utazó egyik unokája félrenyelt és fuldoklik. A hölgy azonnal indexelt és a leállósávba húzódott, majd megállt és bekapcsolta a vészvillogót.

A kicsi addigra már nagyon rosszul volt, hányt, de végül sikerült elhárítani a veszélyt és a család továbbhajtott.

Nem sokkal később megérkezett a 100.000-s bírság, a leállósáv szabálytalan használata miatt, hiszen ahogy a levélben írták, azt csak az autó műszaki meghibásodása esetén szabad igénybe venni.

Az asszony levélben kérte a rendőrséget a bírság mellőzésére a fenti esetre hivatkozva, ám az indokot akkor nem fogadták el. (Egy közlekedési szakjogász szerint, a ilyenhez hasonló esetben indokolt lehet a megállás a leállósávban és talán még esély is van arra, hogy megszüntetik az eljárást, ám ezt minden esetben eljárás keretein belül kell valahogy bizonyítani. Ez valamelyest érthető, hiszen, ha az indokot simán elfogadnák, akkor ezentúl bárki felhozhatná mentségül.

A rendőrség ezt javasolta akkor: Használjuk a leállósávot, ám ezután tárcsázzuk a 112-es segélyhívót és jelentsük be a bajt.

Ám most fordulat történt:

Budapest rendőrfőkapitánya, mint másodfokon eljáró hatóság megsemmisítette az első fokon eljáró hatóság közigazgatási bírság kiszabásáról rendelkező határozatát. Bár a KRESZ előírásai csak kivételes esetben engedik meg a leállósáv igénybevételét ­- és a jogszabály még a rosszullétet sem sorolja ide –

Budapest rendőrfőkapitánya az eset összes körülményét figyelembe véve megszüntette a közigazgatási hatósági eljárást, egyben elrendelte a fellebbezési illeték visszatérítését is.

Hirdetés

Az erről szóló határozatot dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy 2022. szeptember 20-án dr. Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes jelenlétében személyesen adta át a nagymamának. – írta meg a police.hu

Borítókép: police.hu
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés