Hirdetés

 
Megnőtt a taxis támadások száma 2023-ban
Megnőtt a taxis támadások száma 2023-ban
Hirdetés

Az év elején látványosan nőtt a Főtaxi sofőrjei ellen elkövetett támadások száma, ráadásul egyre többen távoznak fizetés nélkül az utazás végeztével – közölte a cég.

Míg tavaly januárban összesen egy taxisra támadtak rá, addig 2023 első hónapjában már hat taxistámadás történt – figyelmeztetett a Főtaxi.

Volt, akit ki akartak rabolni, akadt taxis, akinek egy másik sofőr ment neki, de a leggyakoribb az, hogy egy-egy utas nem akar fizetni, majd rátámad a taxisra. Ilyenkor fojtogatásra, késes fenyegetésre is volt már példa.

A közhiedelemmel ellentétben a bűnesetek száma a nappali időszakban emelkedett, azaz nem az éjszakák váltak veszélyesebbé a taxisok számára – tette hozzá a Főtaxi.

Megszaporodtak azok az esetek is, ahol az utas ugyan agresszió nélkül, de nem fizette ki a fuvart. A nem fizető utasok száma 2022 novemberétől folyamatos növekedést mutat, már a múlt év végén 100 körüli volt a havi esetszám. Idén januárban pedig 121 ilyen eset történt, ehhez hasonló magas havi értékre korábban nem volt példa. Tavaly és tavalyelőtt éves szinten összesen mintegy ezer-ezer esetben távoztak fizetés nélkül az utasok, több millió forintos kárt okozva a sofőröknek. – derül ki a HVG cikkéből.

Hirdetés

Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója elmondta:

Az autókban tableteken elhelyezték az azonnali segítségnyújtást biztosító gombot, ami értesíti a diszpécserközpontot és a közelben tartózkodó kollégáknak is jelez. A képzés során szintén kiemelt hangsúlyt kap, hogy a sofőrök felkészüljenek a váratlan helyzetek kezelésére is – tette hozzá.

ÚJ VIDEÓ: Hatalmasat büntetőfékezni tud, de a jobbra tartást nem ismeri a Toyota CHR sofőrje

A prevencióhoz tartozik, hogy a taxis, ha gyanúsnak találja az utast, jogszerűen kérhet előleget, a diszpécserközpont pedig nyilvántartja, melyik utastelefonszámhoz kapcsolódik probléma. Ha tartozás áll fenn, addig nem küldenek az utasért autót, amíg nem rendezi azt, ha pedig korábban agresszíven lépett fel, el sem vállalják a fuvart. Friss híreink itt.

Borítókép: illusztráció

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x