Hirdetés

Gondolkodtató
A lízingszerződésekre is vonatkozik a mentőcsomag. Részletek a cikkben
A lízingszerződésekre is vonatkozik a mentőcsomag. Részletek a cikkben
Hirdetés

Tegnap még nem volt egyértelmű, hogy a gépjármű finanszírozások esetén leggyakrabban előforduló lízingszerződésekre is vonatkozik-e a kormány által hozott intézkedési mentő csomag.

Most megjelentek a részletek.

A rendelet pontosan így fogalmaz:

„Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.”

Tehát megvan a válasz:

Igen, a lízingszerződésekre is vonatkozik a rendelet. A pénzügyi lízing szerződésekre! (ezt szokták magánszemélyek igénybe venni)
Az operatív lízingekre nem, mivel az nem hitel, hanem bérleti díj jellegű szerződés.

Hirdetés

Aki viszont továbbra is rendesen törlesztene, az is gond nélkül megteheti, mivel a fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

Magánszemélyek és vállalkozások szerda éjfélig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A fizetési moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre vonatkozik, illetve pénzügyi lízingszerződésre.

A MORATÓRIUM NEM CSAK A TŐKETÖRLESZTÉSRE ÉS A KAMATRA TERJED KI, HANEM MÉG A HITELDÍJRA IS, AZAZ SEMMILYEN KÖLTSÉGET NEM KELL FIZETNI.

A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, de az időtartamát egy újabb kormányrendelet meghosszabbíthatja. Akinek a szerződése 2020-ban jár le, az is élhet a törlesztési moratóriummal, ilyenkor a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a  kötelezettségvállalás időtartama 2020. december 31-éig meghosszabbodik. – írja az index.

A magánszemélyek részére történő gépjármű finanszírozás már jó ideje szinte kizárólag zárt végű pénzügyi lízinggel történik.

A lízing és hitel közti alapvető különbség, hogy a lízingbevétel esetén a gépjármű a lízing futamideje alatt nincs az autót ténylegesen használó személy (üzembentartó) tulajdonában, csak a teljes összeg kifizetésekor kerül az ügyfél nevére az autó. (zárt végű pénzügyi lízing esetén)

Ám, mint finanszírozás, minden másban nagyon hasonlít a klasszikus autóhitelhez, amit a legutóbbi gazdasági válság óta egyébként már nem kínálnak a pénzintézetek.

Törleszteni tehát ugyanúgy kell havonta, mert annak elmaradása hasonló szankciókat von maga után, mint egy hagyományos hitel nem fizetése.

Éppen ezért örülünk, hogy a rendeletbe bevették a lízingszerződéseket is, mert ez sokak számára komoly mentőöv lehet.

Kételyek azért jogilag továbbra is vannak bennünk, hiszen az egyes lízingszerződések általános üzletszabályzata tartalmazhat az ilyen esetekre vonatkozó konkrét szabályt. Az ügyfeleknek azt javasoljuk, hogy minden esetben vegyék fel a kapcsolatot az adott pénzintézettel és ne kezdjenek önhatalmúlag nem törleszteni.


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés