Hirdetés

 
Adóemelésre készül Brüsszel, az egekbe mehetnek az üzemanyagárak
Adóemelésre készül Brüsszel, az egekbe mehetnek az üzemanyagárak
Hirdetés

Derogációs kérelmet nyújtott be Magyarország, amelyben jövő év végéig felmentést kér az Európai Bizottságtól, hogy növelje az üzemanyagok jövedéki adóját. Brüsszel a tervei szerint 32,5 forinttal szeretné emelni az üzemanyagok jövedéki adóját. – írja az Index.hu

Mint az már köztudott, december 7-én, este 11 órától megszüntette a kormány a benzinárstopot.

Amint arról az Index is beszámolt, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint december 8-ától 40 százalékról 95 százalékra emelkedett annak az adónak a mértéke, amelyet a Mol fizet a Brent olaj és az Oroszországi Föderációból származó kőolaj közötti árrésre.

A kormány először idén nyáron, július 30-án 25-ről 40 százalékra növelte a Mol által fizetendő különadót.

Brüsszel 32,5 forinttal szeretné emelni az üzemanyagok jövedéki adóját

– írja a Világgazdaság.

A lap értesülései szerint Magyarország derogációs kérelmet nyújtott be, amelyben 2023 végéig kér felmentést az uniótól az adóminimumok teljesítése alól, azaz hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját. Amennyiben azonban az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar fél kérését, 32,5 forinttal növekedhet az adó mértéke.

Emlékeztettek arra, hogy a legutóbbi uniós szankciócsomag életbe lépése után a kormány már nem tudta tartani a több mint egy évig fenntartott 480 forintos hatósági árat az üzemanyagoknál.

Ráadásul, mint azt a Mol vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is jelezte, az igazán nagy bizonytalanságot majd a jövő év februárjában életbe lépő uniós szankció fogja hozni, amely megakadályozza az orosz olajból készült üzemanyag exportját.

Hirdetés

Kifejtették, hogy a kétféle üzemanyagra eltérő uniós adómértékek vonatkoznak. Magyarország a benzin esetében évek óta a minimumértékre állítja be a magyar adószintet, és fix távolságot tart a benzin és a gázolaj adómértéke között.

Ezen elvek alapján a benzin esetében az adó a mostani literenkénti 0,28 euróról 0,6 euróra emelkedne, a dízelé pedig 0,26-ról 0,33 euróra – közölte a Világgazdaság, megjegyezve: ez eredményezné a 32,5 forintos adóemelkedést, mivel a számításnál a 2022. október 3-i hivatalos árfolyamot kellene figyelembe venni.

‼️FRISS‼️
Videón az Árpád hídi BALESET👇

Kamera rögzítette 

Így a YouTube-on is megjelensz👇

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x