Hirdetés

Gondolkodtató
Büntetőfékezéssel okozott balesetet az Egér úton. Elsőfokú ítélet született
Büntetőfékezéssel okozott balesetet az Egér úton. Elsőfokú ítélet született
Hirdetés

Mint arról tavaly mi is beszámoltunk, büntetőfékezett, balesetet okozott az Egér úton, gratulált, majd elhajtott a helyszínről egy sofőr.

Az esetet az egyik károsult fedélzeti kamerája, valamint egy térfigyelő kamera is rögzítette!

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság elsőfokon felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást is kiszabott azzal a férfival szemben, aki 2020 nyarán, az Egér úton, olyan ingerült lett egy közlekedési szituációban, hogy bevágott a másik sofőr elé, majd befékezett, amelynek következtében a sértetti autó egy másik vétlen autóval ütközött.

A vádlott ezután megállás nélkül elhajtott a helyszínről.

A vádirat szerint a férfi 2020. augusztus 22-én, délután, érvényes vezetői engedély nélkül közlekedett autóval a XI. kerületben, az Egér úton a belső forgalmi sávban, a megengedett 70 km/h helyett kb. 85 km/h sebességgel. A vele azonos irányban közlekedő másik sofőr az irányjelzőt szabályosan használva, a külső forgalmi sávból előzni kezdett, és a sávváltás miatt a vádlott elé került.

A vádlottnak emiatt – a megengedettet egyébként is túllépő sebességről – pár másodpercig lassítania kellett, azonban ennél erősebb fékezésre nem kényszerült. Az előzés befejezését követően a másik autó sofőrje visszatért a külső forgalmi sávba.
A vádlott az előbbi közlekedési helyzet miatt ingerült lett, és ahelyett, hogy a belső forgalmi sávban továbbhaladt volna, felvette a külső sávba visszatérő jármű sebességét, és egy ideig mellette haladt, miközben a sofőr felé mutogatott. Ezután gyorsított, majd az autóját egy hirtelen mozdulattal jobbra kormányozva, bevágott a sértetti jármű elé, és büntetőfékezett.

A szándékos és közvetlen veszélyhelyzetben a sértett erőteljesen fékezett, próbálta az autót elkormányozni, ennek ellenére nekiütközött egy a belső forgalmi sávban szabályosan haladó másik gépkocsinak. A balesetben szerencsére senki nem sérült meg.
A vádlott a másik két jármű ütközését észlelte, ennek ellenére nem állt meg, hanem a lehúzott ablakon kinyúlva, a hüvelykujját mutatta a sértettek felé, majd elhajtott.

A vádlott a szándékos, a közlekedési szabályokat súlyosan sértő „büntetőfékező” manőverével közvetlen veszélynek tette ki a két összeütköző jármű vezetőinek és utasainak az életét és testi épségét.

A baleset következtében a két ütköző járműben összesen több mint 1.500.000 forint kár keletkezett.
A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit közúti veszélyeztetés bűntettével, valamint 2 rendbeli rongálás bűntettével vádiratot a Budai Központi Kerületi Bíróságra.

Hirdetés

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás eredményeként, a bíróság a férfit váddal egyezően bűnösnek mondta ki, és ezért őt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség a vádlott és a védő felmentésre irányuló fellebbezésével szemben az ítélet helybenhagyását indítványozta a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéken.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés