Hirdetés

Hírek
Zseniális videó: itt a gép, ami 5 perc alatt befoltozza a kátyúkat
Zseniális videó: itt a gép, ami 5 perc alatt befoltozza a kátyúkat
Hirdetés

A hatalmas teherautó egész nap a várost járná, egyetlen kátyút pedig alig néhány perc alatt képes lenne kijavítani.

Napjaink egyik legnagyobb szélmalomharcát a kátyúk elleni küzdelem jelenti. A nagyobb esőzések, fagyok, vagy csak az út túlterhelése miatt gombamód szaporodnak az úthibák, amit sokszor hiába javítanak ki, néhány héten-hónapon belül újra szükség lenne a javítási munkálatra. Most azonban egy olyan gép terveit készítették el, ami leszámolna ezzel a problémával.

A fejlesztő Dashi Insaat egy olyan teherautót készített, ami képes félig automatikus módon kijavítani a kátyúkat. A működését tekintve az elgondolás rendkívül egyszerű: a teherautó beáll a kátyú elé, majd a gép kezelője „megmutatja” a gépnek, pontosan hol is kellene elvégezni a javítást – ami ettől kezdve automatikusan beindul.

A gép először körbevágja az úthibát, majd összezúzza a vágáson belüli aszfalton. A törmeléket egy speciális „porszívón” keresztül szívja fel a gép. Ha az így keletkező lyuk alja egyenetlen lenne, a gép egy különleges keverékkel töltené fel az alsó réteget.

A trükk ezután jön: a gép a kivágott alakzatnak megfelelő formájú és méretű, előre elékszített blokkot választ ki, amivel aztán kitölti a lyukat. A blokk magas minőségű gránitból és kátrányból állna, így biztosítva a strapabíróságot. Miután a gép belehelyezte a lyukba a lapot, a gép felhevítené a szélét, az anyag pedig a tágulásnak köszönhetően a maradék lyukat is kitöltené.

A tervek szerint az egész folyamat mindössze 5 percet venne igénybe, és egyetlen üzemben akár 500 kátyút is képes lenne befoltozni.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170528_uthiba_katyu_katyuzogep_dashi_insaat

 

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés