Hirdetés

Hírek
Vonatot dobáltak meg, mentőautó és autóbusz elé helyeztek akadályokat brahiból a fiatalok
Vonatot dobáltak meg, mentőautó és autóbusz elé helyeztek akadályokat brahiból a fiatalok
Hirdetés

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és rongálás miatt emelt vádat egy 18 és egy 15 éves fiúval szemben, akik gyermekkorú társukkal együtt Ipolyszög közúti és közterületi tartozékait megrongálták, valamint azokkal útakadályokat létesítettek.

2021 márciusában az esti órákban a két vádlott és gyermekkorú társuk az ipolyszögi vasúti átjáró térségében kihelyezett üdvözlőtábla egy részét letörték, illetve a földből kihúztak más jelzőtáblákat tartó oszlopokat is, majd ezeket az úttestre helyezték. Bár már önmagában ezzel is nehezítették az úton történő közlekedést, itt nem álltak meg: az út mentén talált betondarabokat és törmeléket az úttest teljes hosszában elhelyezték, ezzel akadályt létesítve.

Nem sokkal ezután egy megkülönböztető jelzéseit használó, beteget sürgősséggel szállító mentőautó érkezett a közút ezen részére, melynek vezetője az esti sötétség ellenére is észlelte az útakadályt, mely előtt vészfékezéssel meg tudott állni.

A járműből a két mentőápoló kiszállt, hogy az utat az akadályoktól megtisztítsa és csak ezt követően tudtak tovább haladni a kézsérült beteggel Budapest irányába.

A fiatalok amellett, hogy a mentősöket és az orvosi ellátásra szoruló beteget is veszélyeztették, még 124.000 forint kárt is okoztak tettükkel.

A három fiatal másnap este újra útakadályokat létesített Ipolyszög belterületén: az úttest széléről több fényvisszaverő terelőoszlopot is kihúztak, majd ezeket ismételten betondarabokkal, az előző nap megrongált táblákkal és ezek oszlopaival, valamint egy vadmalac preparátummal együtt elhelyezték az úttesten. Az egyik arra járó autós a továbbhaladás megkönnyítése érdekében az útakadályok egy részét az útról eltávolította, ám továbbhaladását követően a fiúk az akadályokat visszahelyezték.

Hirdetés

2021 áprilisában, este a fiatalok az ipolyszögi buszmegálló környékén randalíroztak: felborítottak egy kukát, a közeli parkban letörték egy fa ágát, valamint a díszkertből néhány követ is magukhoz vettek. Ezeket a tárgyakat és egy korábban talált kerekesszéket ezután ismét az úttestre rakták, az egyik kőnek egy autós nekiment, majd tovább hajtott, nem sokkal később pedig egy menetrendszerinti buszjárat közlekedett arra, melynek vezetője az akadályokba ütközést csak hirtelen elkormányzással tudta elkerülni.

A vádlottak ezúttal a közlekedésben résztvevők veszélyeztetése mellett a rongálással még 88.000 forint kárt is okoztak a helyi önkormányzatnak.

2021 májusában késő este a 15 éves fiú és gyermekkorú barátja egy villanyoszlop porcelánszigetelését távolította el, valamint köveket gyűjtöttek és egy arra érkező vonatot megdobáltak. A mozdonyvezető a vasúti szerelvényt vészfékezéssel tudta csak megállítani, ám a berepülő tárgyak a mozdony ablakait kitörték, nagy részük az utastérbe zuhant.

A két fiú a vonaton utazók veszélyeztetése mellett 150.000 forint kárt okozott. A Balassagyarmati Járási Ügyészség a 18 éves fiatal férfi és fiatalkorú társa ellen közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és rongálás miatt emelt vádat, melyben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a próbaidő alatt a vádlottak pártfogó felügyelet alatt álljanak.

Az okozott kár megtérítése mellett az ügyészség arra is indítványt tett, hogy az eljárás során keletkezett 72.000 forint bűnügyi költséget is a fiatalok fizessék meg.

Harmadik társuk gyermekkora miatt büntetőjogi felelősségre nem vonható.

Forrás: ugyeszseg.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés