Hirdetés

Hírek
Volt aki megfulladt, megfagyott a hóviharban, ahol ezer autó akadt el
Volt aki megfulladt, megfagyott a hóviharban, ahol ezer autó akadt el
Hirdetés

Másfél nap alatt 120 centi hó esett a népszerű pakisztáni téli üdülőváros környékén, százezren indultak neki a hegyeknek, de a hófúvásban nagyon sokan elakadtak. – írja az Index, a BBC nyomán.

Pakisztánban több mint 20 ember fagyott meg, illetve fulladt meg saját autójában, amikor mintegy ezer kocsi akadt el a népszerű téli üdülővároshoz vezető hegyi utakon. A hóvihar mintegy 120 centiméternyi hóval borította be a térséget.

Murree városa, amely a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 50 kilométerre északkeletre található, télen nagyon népszerű. A héten eltérő intenzitással, de szinte állandóan havazott, azonban az elmúlt másfél napban katasztrofálisra fordult az időjárás, és rövid idő alatt 120 centiméternyi hó esett.

Ennek ellenére nagyon sokan vágtak neki a téli üdülőhelyre vezető utaknak, állítólag mintegy 100 ezer autó tartott oda. A hegyi településre azonban csak egy nagyon szűk úton lehet feljutni, illetve onnan kijutni. Az Al Jazeera hírügynökség helyszíni tudósítója szerint egyértelműen rendszerhiba történt, hiszen akkora embertömeg akart feljutni Murree-ba, hogy az a hóviharral együtt borítékolta a katasztrófát.

Fotó: PTV / REUTERS TV / REUTERS

Sok autó akadt el az úton, lehetetlenné téve, hogy a többiek valahogyan kikerüljenek a hóviharból. A lehullott hó mennyiségére jellemző, hogy a kivezényelt mentőalakulatoknak ki kellett ásni a kocsik ajtaját, hogy hozzáférjenek a szerencsétlenül járt emberekhez, ők belülről képtelenek voltak kiszabdulni.

Hirdetés

Az áldozatok egy része megfagyott a rettentő hidegben, a többiek pedig megfulladtak az autóban, ahol elfogyott az oxigén, és mivel a kocsikat beborította hó, így hiába próbáltak az ablakot letekerve levegőhöz jutni, képtelenek voltak. Az áldozatok között sok a gyerek. Valószínűleg az utastérbe visszaszivárgó kipufogógáz is felelős volt néhány ember haláláért.

A belügyminiszter a videóüzenetében azt mondta:
15-20 éve nem látott számban rohanták meg a turisták a hétvégére Murree-t, és részben ez idézte elő a tragédiát.

A térséget katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. A mentés kezdetén a hókotrók is elakadtak, nekik a kivezényelt katonák és speciális hegyivadász-alakulatok segítettek végül. Akiket nem tudtak még lehozni, azoknak is takarókat és élelmiszert vittek a járművekhez a mentőegységek.

Murree-t még a XIX. században építették a britek, és elsősorban a gyarmati hadsereg tábori kórházközpontjaként működött hosszú ideig – írja a BBC.

Forrás: index.hu / Borítókép: Fotó: PTV / REUTERS TV / REUTERS
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés