Hirdetés

 
Vizsgálatot indított a tankoláskor beolvasott forgalmik miatt az adatvédelmi hatóság
Vizsgálatot indított a tankoláskor beolvasott forgalmik miatt az adatvédelmi hatóság
Hirdetés

Több magánszemély is a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, miután a benzinkutak a hatósági áron rögzített tankolás esetén elkezdték beszkennelni a gépjárművek forgalmi engedélyén lévő vonalkódot – tudta meg a szabadeurópa.hu.

A fő kérdés az, hogy a forgalmin található vonalkód beolvasása után a benzinkutak betartják-e a szigorú adatvédelmi szabályokat.

A NAIH szerint a hatósági árat rögzítő kormányrendelet értelmében az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője „jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzemben tartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről”.

A töltőállomások arra is jogosultak, hogy a hatósági áron való töltés esetén a forgalmi engedélyen lévő vonalkódot leolvassák, a gépjármű rendszámát feljegyezzék, és számítógépes rendszerükben a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon tárolják.

Az adatkezeléssel kapcsolatosan az érintettek részére az üzemanyagtöltő állomásokon viszont tájékoztató nem állt rendelkezésre, illetve az egyik kút munkatársai szóban sem tudtak érdemi tájékoztatást adni.

Hirdetés

Habár a forgalmi engedélyek beolvasása a NAIH szerint nem jogsértő, a GDPR-szabályok a töltőállomásokra is vonatkoznak, vagyis nem mindegy, hogyan tárolják az adatokat. Emellett megfelelő tájékoztatást is adni kell az autósoknak arról, hogy mi célból történik az adatgyűjtés.

„adatkezelés jogszerűségének elengedhetetlen feltétele, hogy az adatkezelő valamennyi adatkezelési célra kiterjedően összeállított, közérthető nyelvezetű és teljes körű tájékoztatást nyújtson az érintettek részére az őket érintő adatkezelések kapcsán”.

– tájékoztat  a NAIH

Az adatkezelőt azonban nem terheli tájékoztatási kötelezettség, ha az érintett az információk egy részével vagy azok összességével már rendelkezik.

„A kormányrendelet rendelkezései nem helyettesítik, illetőleg nem váltják ki az érintettek részére adandó tájékoztatási kötelezettséget jelen adatkezelés esetében sem, hiszen abból nem minden, az adatkezelési tájékoztatóban rögzítendő jellemzőt ismerhet meg az érintett, és azt nem is ismerte meg feltétlenül” – közölték.

Az adatkezelőnek figyelembe kell vennie az adatgyűjtés és adatkezelés valamennyi körülményét, amikor az információ rendelkezésre bocsátását megkönnyítő, megfelelő intézkedéseket és a formáját meghatározza.

Hirdetés

A NAIH szerint a GDPR rendelkezéseinek megfelelő adatvédelmi tájékoztatás az adatkezelés helyszínén, például az üzemanyagtöltő állomás fizetőhelyén vagy a töltőállomás kútjainál, továbbá az adatkezelő honlapján közzétéve – amennyiben rendelkezik weboldallal –, de más igazolható módon is megtörténhet.

A NAIH a benzinkutak adatkezelésével és a tájékoztatás nyújtásával kapcsolatban nem foglalt egyértelműen állást, viszont beszédes, hogy Péterfalvi Attila hivatalból vizsgálatot indított „az adatkezelés jogszerűségének, valamint a nagyszámú érintett személyes adatainak védelme érdekében”.

Forrás: szabadeurópa.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés