Hirdetés

Vitézy Dávid beleállt a fővárosba: „olyan, mintha Budapesten megállt volna az idő”
Hirdetés

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár Budapest 150. születésnapjával kapcsolatban elevenítette fel, hogy Buda és Pest egyesítésének 100. évfordulójára milyen beruházások, fejlesztések készültek el. Ezzel szemben szerinte ma olyan, mintha megállt volna az idő a fővárosban.

A közlekedési szakember a közösségi oldalán hosszú bejegyzést tett közzé, amelyben többek között arról ír, hogy 1973-ban, a főváros egyesítésének 100 éves fennállásának évfordulójára számos beruházás és fejlesztés valósult meg. – szúrta ki az Index.

Hirdetés

Példaként említette a kisföldalatti teljes rekonstrukcióját, de ekkor készült el az M2-es metró Déli pályaudvar és Deák Ferenc tér közötti szakasza, és az első Ikarus 260-as és 280-as buszok is megérkeztek Budapestre. Ma ehhez képest Budapesten egyetlen kötöttpályás beruházás sincs folyamatban, az M3-as metró felújításának elkészülte után. Egy sem. Ez teljesen egyedülálló ebben a városméretben Európában, mindenhol metrók, elővárosi vasutak, villamosok épülnek, Varsótól Prágáig, Bukaresttől Bécsig, Münchentől Barcelonáig

– fogalmazott Vitézy Dávid a hivatalos Facebook-oldalán.

A volt közlekedési államtitkár kiemelte, hogy nem arról van szó, hogy visszasírná a hetvenes éveket, de az ötven évvel ezelőtti listát a mai helyzettel összehasonlítva olyan érzése van, „mintha megállt volna az idő”.

„Lényegében ott tartunk, hogy minden érezhető ambíció és vízió eltűnt a város valós, nagy léptékű infrastrukturális fejlesztése mögül” – tette hozzá.

Hirdetés

Vitézy Dávid szerint „kedves dolog” kitakarítani az aluljárókat, leszórni kaviccsal a Városháza parkolójának egy részét, átengedni az embereket az udvaron, és indítani egy bulivillamost pár napra, de „ha eközben akár csak az említett kisföldalattira vagy a fogaskerekűre nézünk, akár az 1973-as évfordulóra vásárolt járművek 50 éves évfordulóját is ünnepelhetnénk, a hévekről nem is beszélve”.

Ezek cseréjére még csak bármiféle kilátás sincs a következő években. Ebben a helyzetben tehát valójában a főváros fejlesztéséről való teljes lemondás jelképe volt ez a 150. évforduló számomra – kár érte. Ha lehet, ne várjunk Budapest 200. születésnapjáig, hogy ez megváltozzon

–  zárta bejegyzését Vitézy.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés