Hírek
Videón az aquaplaning jelenség
Videón az aquaplaning jelenség
Hirdetés

Novemberi esős nap az M7-esen. Csúszós, nyálkás az út.

AZ MKIF Zrt. Facebook oldalán közzé tett videón jól látszik, hogy főszereplőnk sajnos hozta az ilyenkorra jósolható eredményt: megcsúszott a felhajtó végén, aminek következtében megtalálta a szalagkorlátot.

De miért történhetett ez?

Az útburkolatra érkező csapadékvíz bizonyos esetekben csak lassan tud lefolyni a burkolatról és így un. „vízfilm” alakul ki. Ha erre nagy sebességgel érkezel és esetleg már nem megfelelő profilmélységű gumi van az autódon, akkor „felúszol” a vízre.

Ez az aquaplaning jelenség, ami az autódat irányíthatatlanná teszi, kb. mintha jégre mentél volna.

Bár az időjárás látszólag nagyon nem akar őszi-téli módba kapcsolni, ennek ellenére a szakemberek javasolják az autókon a téligumi használatát, hiszen a reggeli órákban a köd, a pára csúszóssá varázsolja az utakat.

Ha például 110 km/h a sebességünk, akkor a fékezés megkezdéséig megtett út, vagyis a reakcióidő alatt megtett távolság nagyjából 46 méter, a fékút vizes burkolaton 97 méter (ami a száraz felülethez képest akár 30 méterrel is több lehet), így a teljes féktávolság elérheti a 113-143 métert is!

Kérünk mindenkit, hogy esős, nyálkás időben, csökkentett sebességgel és fokozott figyelemmel közlekedjen! Friss híreink itt.

Hirdetés

Borítókép: MKIF Zrt. Facebook oldal

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés