Hirdetés

Hírek
Videón, ahogy nyitott sorompónál érkezett meg a vonat Szeged közelében
Videón, ahogy nyitott sorompónál érkezett meg a vonat Szeged közelében
Hirdetés

A vasúttársaság munkatársai már vizsgálják, mi okozta az üzemzavart. Baleset nem történt a bizarr esetnél.

444.hu egyik olvasója tette közzé az alábbi videót, amin az látszik, hogy az egyik Szeged közeli vasúti átjáróban nyitott sorompónál érkezett a vonat. A videó elején látszik, hogy a szemből jövő kamion elindult volna, az autósok dudáltak neki, hogy álljon meg, mert jön a szerelvény. A vonat vezetője is érzékelhette, hogy fel van nyitva a sorompó, mert dudált, és majdnem állóra fékezett az átjáró előtt.

444.hu megkérdezte az esetről a MÁV sajtóosztályát. Válaszukban azt írták, munkatársaik még vizsgálják a sorompó üzemzavarának okát. A vasúttársaság szerint mivel a jelzőlámpa nem világított fehéren, ezért a KRESZ-t ismerős autósoknak tudniuk kellett, hogy mi a teendőjük ilyen esetben.

„Biztonsági okokból a biztosítóberendezési áramkör kialakítása olyan, hogy lezáródik a sorompó, majd 6-10 perc után, ha nem jön vonat, akkor üzemzavar állapotba kerül. A beépített biztonsági funkciónak megfelelően ilyenkor a közút felé nincs fényjelzés (a készülék sötét), ugyanakkor a csapórúd lassan (kb. 90 másodperc alatt) felnyílik, hogy a KRESZ betartása mellett a csapórudak kikerülése nélkül (szlalomozás) át lehessen haladni az átjárón, s ne okozzon tartós fennakadást a keresztező közúton.”

Ilyen esetekben a mozdonyvezetőket azonnal értesítik, aminek következtében a vonatokkal maximum 15 km/h-s sebességgel haladhatnak az átjárónál, hogy időben meg tudjanak állni, valamint – szükség esetén – hangjelzést is adnak, írta a MÁV. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hét éve nem történt, tették még hozzá.

Ugyanakkor a MÁV válaszában megköszönte a gépjárművezetőknek, hogy „az előírásokat betartva körültekintően közlekedtek, és meggyőződtek a vonat közeledéséről”.
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170725_vasuti_atjaro_mav_kresz

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés