Hirdetés

Hírek
VIDEÓ: Péntek éjszakai járőrözés, ahol a rendőrök gyorshajtókra vadásztak
VIDEÓ: Péntek éjszakai járőrözés, ahol a rendőrök gyorshajtókra vadásztak
Hirdetés

A Fókusz stábja a BRFK közlekedésrendészetének két egységét kísérte el július közepén egy péntek éjszakai járőrözésre, ahol a rendőrök gyorshajtókra vadásztak – olyan autósokra, akik szeretik legyőzni a szabályokat és egymást.

Ismert képsorok: feje tejején pörgő autó, átszakított szalagkorlát és egy fiatal, szabályosan közelekedő kerékpáros, akinek egy közúti versenyzés okozhatta a halálát pár hete az Árpád hídon.

A rendőrség statisztikái szerint még mindig a gyorshajtás a leggyakoribb baleseti ok.

A rendőrök több gyorshajtót is félreállítottak aznap este, mikor a Fókusz stábja is elkísérte őket.
A Nagykörősi úton például 70-es táblánál 105-tel ment egy taxi, és egy a másik kocsi is jóval átlépte a sebességhatárt.

Sokan azt gondolják, hogy éjszaka, amikor alig van forgalom, miért ne lehetne kicsit gyorsabban menni, de a rendőrségi statisztikák szerint még mindig a gyorshajtás a leggyakoribb baleseti ok.

Sajnos ez okozta nemrég az Árpád hídi balesetet is. Nem sokkal az eset után hozta nyilvánosságra a rendőrség a hídon történt halálos baleset térfigyelőkamerás felvételeit. Kiderült, nem is kettő, hanem három autó tartott spontán gyorsulási versenyt, amelynek következtében egy 26 éves kerékpáros meghalt. A rendőrség hivatalosan is bejelentette, hogy akkora volt a becsapódás, hogy a 26 éves kerékpáros mindkét lábát elvesztette.

Az Árpád hídi tragédia után két héttel érkezett a bejelentés arról, hogy egy bevásárlóközpont parkolójában autók gyülekeznek. Köztük többnek is hangosabb volt a motorja az átlagosnál és kerékcsikorgást is lehetett hallani. A parkolóba végül motoros rendőröket is küldtek, de csak egyetlen autóval és annak sofőrjével voltak problémák. Kiderült, a férfinak nincs jogosítványa, a kocsin pedig nem engedélyezett átalakítást végeztek el.

Elítéljük, és zéró toleranciát hirdetünk a versenyzéssel szemben” – mondta korábban Balogh Ádám a BRFK közlekedésrendészet vezetője egy sajttájékoztatón.

A rendőrség úgy tapasztalja, ha megjelennek azokon az utakon, ahol rendszeresen vannak versenyek, akkor már a rendőri jelenlét elegendő az elrettentéshez. Ilyenkor az autósok általában bele sem kezdenek a versenyzésbe.

Nem volt ez másképp a XV. kerületben sem. Bár több tuningolt kocsi is összegyűlt, nem kellett közbeavatkozni a rendőröknek versenyzés miatt.

Hirdetés

Pár kilométerrel arrébb viszont sokkal feszültebb volt az éjszaka. A rendőrség felvételein látszik, ahogy a rendőrök rövid követés után félreállítottak egy autót. Hétköznapi kocsi volt, de vezetője mégis azt hitte, meg tud lépni a rendőrök elől.

A rendőrök szerint az emberek nagy része jogkövető, de előfordul, hogy éjszaka nem mindenki áll félre a rendőri jelzés után, ennek pedig szerintük millió oka lehet: ha valaki ittas, bódult állapotban vezet, nincs jogosítványa vagy el van tiltva a vezetéstől.

Ilyenkor úgy gondolják, a menekülés egy jó opció lehet: nagy a város, ismerem, jó sofőr vagyok, majd én meglépek a rendőr elől. Nem számolnak azzal, hogy nagyon sok járőr van az éjszaka szolgálatban, akik ilyenkor automatikusan becsatlakoznak a követésbe – magyarázta Balogh Ádám.

A szóhasználat fontos: követésbe és nem üldözésbe kapcsolódnak be a járőrök.

A közlekedésrendészet vezetője szerint a követés szó a helytálló, az üldözés szót szándékosan nem használják.

Nekik ugyanis az a legfontosabb, hogy elkerüljék a baleseteket, nem szeretnének olyan helyzetet előidézni, aminek sérülés lehet a vége.
Balogh Ádám maga is vett már részt olyan akcióban, amikor egy autós nem akart megállni a rendőrök felszólítására. Szerinte a kocsik mozgásából nagyon sok mindenre lehet következtetni, és ha úgy alakul, a járőrök be tudnak kapcsolódni egy-egy követésbe.

A budapesti Határ úton is ezt történt. Egy fehér Opel vezetője, amikor kiszúrta a rendőröket, azonnal gázt adott, átment a piros lámpán és csak azután állt meg, hogy látta, semmi esélye. Sőt, ahogy megállt, kipattant az autóból és a rendőröktől azt kérte, hívjanak mentőt, mert rosszul érzi magát.

Aztán kiderült, hogy a kocsinak nincs se műszakija, se biztosítása, a rendszámot ott a helyszínen leszerelték. A sofőrről annyit tudtak meg, hogy eltiltották a vezetéstől, körözték, sőt később megállapították, hogy kábítószert fogyasztott.

Fotó: rtl.hu/ Fókusz

Balog szerint nem érdemes megpróbálni elmenekülni. A rendőrök ugyanis ismerik az utakat, tudják, melyik alkalmas éjszakai gyorsulási versenyekre, és ezeket felügyelik is. A rendőrségnek is vannak nagyteljesítményű autói, illetve a rutinjuk is nagy.

Ahol a sofőrök észlelik ezt a nyílt rendőri jelenlétet, ott nem folytatják a versenyzést, hanem átmennek egy másik hosszú egyenes szakaszra– tette hozzá.

Ez a rendőrök és gyorshajtók véget nem érő macska-egér harca.

Az Elindulsz otthonról és soha nem érsz haza című film – amelyet bizonyos jeleneteit nem mutathattuk meg a televízióban, mert azokat csak 18 éven felüliek láthatják – annak a korosztályoknak szól, akik vezethetnek. Őket akarták meggyőzni a felkavaró képekkel. Nem ez az első eset, hogy a rendőrség sokkolni szeretné a gyorshajtókat: korábban olyan felvételeket mutattak meg, amelyek halálos közúti balesetek helyszínein készültek.

Nagyon sokan megdöbbennek, amikor látják, hogy tényleg ilyen egy baleset helyszíne. Hozzáteszem: ez volt szándékosan a célunk. Sokan nem számolnak a lehetséges következményekkel – magyarázta Balogh Ádám.

2022-ben 40, idén már 11 olyan akció volt Budapesten, amelyek célja a gyorshajtók és az egymással versenyző sofőrök kiszűrése. Friss híreink itt.

Hirdetés

Borítókép: rtl.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés