Hirdetés
Hírek
Videó: Mit kezd a havazással egy önvezető autó?
Videó: Mit kezd a havazással egy önvezető autó?
Hirdetés

A napfényes Kaliforniában még csak-csak elboldogulnak ezek a járművek, de mi lesz velük az orosz télben?

Az önvezetés alapját képezi a jól látható közlekedési jelzések olvasása, köztük természetesen a felfestések értelmezése is. De, mi van akkor, ha ezek gyakorlatilag eltűnnek?

Hol máshol, mint Oroszországban tesztelik ezeket a körülményeket a leginkább előszeretettel. A Yandex nevű cég, amely lényegében a Google orosz alteregója, már régóta fejleszt saját autonóm autókat, szintén a taxis üzletága számára.

Ők egy Toyota Priust használnak kísérleti autónak, jelen esetben olyan szenzorokkal, radarokkal ellátva és vélhetően az általunk ismertnél sokkal részletesebb topográfiai adatokkal felszerelkezve, amelyek képesek valamennyire elboldogulni a télies körülmények közt is. A Yandex kocsiját a videón egy Moszkva külvárosában lévő tesztelés során vették fel.

 

Ahogyan látható, a kocsi nem veszíti el a fonalat, és állítólag 300 kilométert simán közlekedett minden különösebb probléma nélkül.

A Ford szintén felismerte a havazás jelentette problémát, és saját tesztközpontjában a Michiganben lévő Mcity-ben szimulálnak teljesen élethű, városias autós környezetet. Mivel az USA-ban élők 70 százaléka olyan területen lakik, ahol előfordulhat havazás, ez a projekt itt is kiemelt jelentőségű. A Ford autója is 3D-s, nagyfelbontású térképeket használ ilyen helyzetben, amelyekre nem csak az úton lévő jelzéseket, de sokkal részletesebb adatokat is felvittek.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171204_onvezeto_auto_havazas_tel

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája