VIDEÓ: Megütheted a bokád, ha bérelt autóval vagánykodsz

VIDEÓ: Megütheted a bokád, ha bérelt autóval vagánykodsz

2021-06-03 Facebook
Hirdetés

A cikk annak apropóján született, hogy sajnos nem az első és valószínűleg nem is az utolsó alkalom, hogy egy tipikusan könnyen bérelhető, jellemzően autómegosztó (carsharing) autóval látunk könnyelműen bánó bérlőket.

Sajnos május 23-án, egy MOL Limos Mercedes-Benz CLA Shooting Brake vezetője tarolt le két autót, ahol csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia.


KAPCSOLÓDÓ:

Videón, ahogy két autót letarol valaki egy MOL Limo-s Mercivel Kistarcsán


Tegnapi nap kaptunk olvasónktól egy felvételt, ahol egy ShareNow flottás Mini sofőrjében csordult túl az adrenalin és az ütemesen haladó sort a belső sávból kezdődően kielőzte a leállósávot igénybe véve.

Hirdetés


Ha a videó nem indul el, próbáld meg ITT lejátszani.

De mit kockáztatsz, ha egy ilyen bérelt autóval vagánykodsz és mi történik, ha balesetet okozol? Mi van, ha esetleg bódult állapotban teszed ezt?

Ezeket a kérdéseket tettük fel a ShareNow-t üzemeltető Wallis Autómegosztó Kft-nek, ahol Gábor Tamás kommunikációs vezető a következőkről tájékoztatta portálunkat.


Konkrétan milyen felelősség terheli a bérlőket?

Minden SHARE NOW autó rendelkezik casco biztosítással és a bérlések során a 100.000 Ft-ban maximalizált casco önrész biztosítja minden rendeltetésszerű használat során, hogy aggodalom nélkül vehessék igénybe az ügyfelek a szolgáltatást, egy esetleges emberi hiba következtében bekövetkező baleset vagy kár esetén ez a csökkentett önrész védi őket.


Olyan esetben, ha a rendőrség indít hivatalból egy eljárást felvétel alapján, akkor hogyan járnak el? A bérlési időpont alapján felelősségre vonható-e a sofőr? Volt már ilyenre példa?

A SHARE NOW minden esetben együttműködik a hatóságokkal egy esetleges, a SHARE NOW autóit érintő eljárás esetén. Fontos, hogy a SHARE NOW Általános Szerződési Feltételeinek §11 és §12 és §16-os paragrafusa értelmében, amennyiben baleset vagy károkozás következik be és az eljáró hatóságok megállapítják, hogy a Felhasználó megsértette a közúti közlekedés szabályait, úgy a biztosítási felelősségkorlátozás nem érvényesül, ezáltal a SHARE NOW jogosult a teljes casco biztosítási önrészt áthárítani a Felhasználóra, valamint a SHARE NOW átháríthatja a balesetből adódó költségeket, illetve károk összegét.

Mindemellett a Felhasználó felelős a SHARE NOW járművel elkövetett közlekedési szabálysértések vagy bűncselekmények következményeiért. A Felhasználó köteles megtéríteni minden ebből eredő kárt, és teljeskörűen mentesíteni a SHARE NOW-t harmadik személyek követelései alól.

Amennyiben a felhasználó alkohol, kábítószerek vagy a vezetési képességet hátrányosan befolyásoló gyógyszerek hatása alatt vezeti a járműveket, a járművek biztosítója a bekövetkezett károkat nem téríti meg, így ebben az esetben a felhasználó a SHARE NOW oldalán felmerülő valamennyi kárt, akár a SHARE NOW járműben vagy harmadik személyek vagyonában keletkeznek, teljes mértékben köteles megtéríteni, illetve a felelősségbiztosítónak visszatéríteni.

Ha egy ilyen eset merül fel, úgy a SHARE NOW a fenti pontok szerint jár el és esetlegesen ki is zárja a szolgáltatás használatából azokat, akik azt nem rendeltetésszerűen használják, hiszen minden esetben az a célunk, hogy az ügyfeleink kényelmesen és biztonságosan utazhassanak akár rövid városi, akár vidéki utakról legyen szó.

A megosztott autók, a közösségi közlekedés, így a SHARE NOW használata során is a szolgáltatónak és minden felhasználónak közös felelőssége, hogy a megosztott járművek mindenkinek a lehető legmagasabb minőségben álljanak rendelkezésére, így a következő felhasználó ugyan olyan állapotban tudja igénybe venni az autót, ahogy azt az előző bérlő tehette meg.

Ez teszi lehetővé, hogy a felhasználók szinte új járművekkel közlekedhetnek elérhető áron, miközben a városi közlekedés fenntarthatóbbá válik.

Tapasztalatunk szerint a SHARE NOW felhasználók legnagyobb része körültekintően és figyelmesen használja az autókat, ugyan úgy vigyázva rájuk, mintha a sajátjuk lenne. Mindemellett 1-1 kirívó esetben a felelős használat nem valósul meg, ezekben az esetekben a SHARE NOW, mint szolgáltató célja, hogy az vonatkozó jogszabályi kereteknek megfelelően eljárva a felelőtlen használatot kiszűrje, ezáltal biztosítva a rendeltetésszerű használat során a kifogástalan minőséget.

– írta meg portálunk megkeresésére Gábor Tamás


Attól tehát, hogy az adott esetben sok lóerős, többnyire újszerű autókat bérelheted, még könnyen bajba kerülhetsz, hiszen a carsharing cég biztos lehetsz benne, hogy valamilyen úton, de “leveri” rajtad a költségeket, a biztosítás pedig csak akkor ment meg az önrészen felül, ha úgy ültél volán mögé, ahogy az egy felelősségteljes embertől elvárható.


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassák

Velünk tartasz?
Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatóink

hirdetés


hirdetés