Hírek
Videó: Lebontanák a Nyugati téri felüljárót is
Videó: Lebontanák a Nyugati téri felüljárót is
Hirdetés

Eddig bírták a hetvenes, nyolcvanas években épített budapesti felüljárók. A népligeti felüljáró eltüntetését annak szerkezetének állapota, míg a Nyugati téri felüljáróét elsősorban közlekedésszervezési okok indokolják. A közlekedésfejlesztéssel foglalkozó civilek azonnal lebontanák mindkettőt, de a politika dönt -adta hírül az Index.

A Könyves Kálmán körút feletti népligeti felüljáró állapota mára kritikussá vált. A Fővárosi Önkormányzat  idén február óta már vizsgálja, hogy egyáltalán érdemes-e felújítani az 1978-ban átadott, kétszer kétsávos  hatalmas monstrumot.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) álláspontja egyértelmű, közösségi oldalukon azt írták:

“A népligeti közúti felüljáróra sem forgalmilag, sem várospolitikailag nincs szükség, a csomópont szintben is megoldható, a főváros vezetésének pedig a bontási és csomópontépítési terveken kellene dolgoznia.”

A népligeti felüljáró kora és műszaki állapota, illetve a sorsát övező vita azonban egy másik hasonló felüljáróra is ráirányította a figyelmet.

Készülj: Ez fog történni a Népligeti felüljáróval

Nincs sokkal jobb műszaki állapotban az 1982-ben átadott Nyugati téri felüljáró sem. Helyzeti előnye csupán annyi, hogy rajta soha nem vezetett keresztül autóbusz-forgalom, így az elmúlt évtizedekben kisebb terhelésnek volt kitéve.

Gyalogosforgalom azonban igen, az útpálya melletti járdaszakaszt 2017-ben bontották le róla. Nyomai még jól láthatóak a Google térképén, mint ahogy a felüljáró aljának állapota is.

Azóta annyi történt, hogy az alját bevakolták, de az alatta lévő betonvasak szörnyű állapotban vannak – magyarázza Dorner Lajos, a VEKE elnöke, hozzátéve, hogy:

“Ettől statikailag még képes kiszolgálni a személygépkocsi-forgalmat, probléma tehát elsősorban nem a teherbíró képességével van.”

A felüljáróról már Demszky Gábor is úgy vélte, hogy lebontásra érett, később az Orbán-kormány még pénzt is biztosított volna hozzá Tarlós István második ciklusának idején. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2019 tavaszán a lebontás mellett foglalt állást, ám a Fővárosi Közgyűlés elé már nem került a javaslat.

Budapest városszövetében ez a városközponthoz legközelebb lévő felüljáró, a Váci út kétszer háromsávos forgalmának jelentős részét ez „önti rá” a Bajcsy-Zsilinszky útra, torlódást okozva a Deák tér környékén . A felüljáró északi oldala előtt, a Nagykörútra forduló szintbeli sávok azonban már a Nyugati térnél bedugulnak.

Elbontása melletti érvként Dorner Lajos egyfelől az alatta futó 3-as metró közlekedési alternatíváját említi, másfelől pedig azt, hogy lebontásával helyet lehet nyerni, így megfelelő forgalomtechnikai kialakítással megszüntethetőek vagy mérsékelhetők lennének a körútra kanyarodó sávokban a dugók.

Arra is emlékeztet, hogy a Nyugati téri kereszteződés forgalomterhelési szempontból hasonló a Corvin negyednél lévő Üllői úti csomóponthoz, ott sem kellett felüljáró. A BpiAutósok legfrissebb híreit itt találod.

A legnagyobb probléma azonban az vele, hogy megakadályozza a Bajcsy-Zsilinszky útra visszaépíteni tervezett villamosvonal megvalósítását, azaz a kiskörúti 47-es és 49-es villamosok Nagykörutat átszelő összekapcsolásának megteremtését a ma még csak a Lehel térig járó 14-es villamossal. Pedig a Főmterv a Nyugati téri csomópontra már forgalomtechnikai koncepciót is kidolgozott. (A kereszteződés felüljáró nélküli látványtervét az Építészfórum mutatta be.)

A felüljáró elbontásával Karácsony Gergely fontos lépést tehetne a fenntartható város irányába, ugyanakkor ezzel érvet is adna az erős fővárosi autóslobbi kezébe, amivel igazolhatják „autósellenességét”.

A bontás idején jelentős forgalomcsillapításra lenne szükség, és komolyabb dugókkal is járna. A felüljáró eltüntetését az is megnehezíti, hogy a művelet idejére is biztosítani kell a körúti villamos számára a csomópont átjárhatóságát.

A döntést ugyanakkor nem a szakemberek, hanem politikusok hozzák. A Fővárosi Önkormányzatban a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az MSZP-s Tüttő Kata. Hozzá tartoznak a felüljárókkal és egyéb műtárgyakkal kapcsolatos ügyek is.

A hidak rekonstrukciójához komoly szakmai referencia szükséges, nem túl széles a piac, s lehetnek hídépítésben és felújításban járatos cégek részéről olyan lobbiérdekek, melyek a felüljárók megtartása felé orientálhatják a döntéshozókat.

Az Index kérdéseket küldött a Fővárosi Önkormányzatnak, s bár arra nem válaszoltak, a mai napon Karácsony Gergely főpolgármester, és Terézváros polgármestere, Soproni Tamás egy Facebook-videóban részben megválaszolva a kérdéseiket bejelentette, hogy a felüljáró lebontását javasolják:

“Bontsuk le ezt a felüljárót, és kössük össze a villamosokat, hogy egészen elérjen a Lehel tértől a Deák Ferenc térig. Ez tenné lehetővé, hogy az emberek valódi találkozóhelyként tekinthessenek a Puczi Béla térre és a Nyugati térre.”

A csomópont felszíne és a metrószint is akadálymentes lesz, három új gyalogátkelőhelyet is kialakítanak. A munkálatok már idén elkezdődnek. A BpiAutósok legfrissebb híreit itt találod.

Boritókép: Karácsony Gergely Facebook oldal

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája