Hirdetés

Hírek
VIDEÓ: Ezért ne utaztasd gyermekedet vastag ruházatban
VIDEÓ: Ezért ne utaztasd gyermekedet vastag ruházatban
Hirdetés

Hasznos figyelemfelhívás a Baleset-megelőzés Facebook oldalán.

Írják: A vastag ruházat nem gyereküléshez való! ÉLETVESZÉLYES!

Tél van, hideg heteket élünk, s ilyenkor a bélelt dzseki, a kabát, a gyermekeknek pedig a vastag téli ruházat alapöltözetnek számít.

Mindezek nagyon jó dolgok, védenek a széltől és a hidegtől, ámde az autóban ülve kifejezetten veszélyesek lehetnek. Különösen a gyermekek számára.

A vastag gyermekruházat vattával, műszállal, vagy egyéb dolgokkal bélelt, felületük a szélvédettség és a vízlepergető hatás miatt jellemzően csúszós. Éppen ezen sajátosságok miatt nem javasolt, hogy bárki is gyermekét téli ruházatban rögzítse a biztonsági gyermekülésbe.

Korántsem azért, mert így nehezebb becsatolni az öveket.

Téli cuccokban ugyanis nem elég biztonságos a rögzítés, mert a vastag ruházat túl nagy szabad teret hagy a pánt és a gyermek teste között.

Kockázatot jelenthet továbbá, hogy az öv könnyen elcsúszhat a kabáton, akár alulra, akár felülre. Emiatt az öv lecsúszhat például a gyermek válláról, így védelmi funkcióját nem, vagy csak részben tudja ellátni.

Több ütközési tesztet is végeztek téli ruhába öltöztetett gyermek bábukkal, s az eredmény megdöbbentő volt: a csúszós felületű, vastagon bélelt ruha miatt vagy kicsúszott a gyermek az övek szorításából, s tehetetlenül csapódott előre, vagy más módon, az ülésben maradva szenvedett jellemzően hasi, vagy belső szervi sérüléseket.

A vastag ruha miatt ugyanis veszélyes „mozgástér” alakul ki a test és a pántok között. Emiatt ütközéskor az öv nem azonnal feszül meg – mint normál ruházat viselésekor – hanem csak valamivel később, a bélés „áttörése” után, amint az övek a gyermek testéhez elérnek. Ez pedig már éppen elég a súlyos sérülések, akár belső vérzések okozásához. De az is előfordulhat, hogy vészfékezés, vagy frontális ütközés esetén felcsúszik a kabát, az öv közvetlenül a pocak elé kerül, s a gyermek felső testének gyors előre lendülése miatt következik be sérülés.

De hát akkor mi a megoldás? Az, hogy a gyermeket lehetőleg ne ültessük hideg autóba, így a téli ruha is elmaradhat. A legtökéletesebb megoldás, ha fűtött garázsban tartjuk az autót, vagy időben bekapcsoljuk az állófűtést.

De hát ezekkel az extrákkal csak kevesek tudnak élni, így más megoldásokat is keresnünk kell.

Németországban az ADAC például azt javasolja, hogy a gyermeket „normál ruhában” ültessük a biztonsági gyermekülésbe, majd előmelegített takaróval takarjuk be.

Akinek a leírtakkal kapcsolatban kétségei vannak, akkor tekintse meg az alábbi angol nyelvű videót. A film egyértelműen megmutatja, miért kell kicsinyeinkről a vastag téli ruhát minden esetben levenni, mielőtt autóba ültetjük őket.

Hirdetés

Forrás: Baleset-megelőzés


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x