Hirdetés

Hírek
VIDEÓ: Belementek hátulról. Nem kizárt, hogy ő volt a hibás
VIDEÓ: Belementek hátulról. Nem kizárt, hogy ő volt a hibás
Hirdetés

A Totalcar.hu kapott egy érdekes felvételt egy olvasójától, amit publikáltak is.

Olvasójuk magyarázatot kért, mert értetlenül állt az előtt, hogy először a rendőrség őt hozta ki hibásnak.

„Kázmér épp megállt a lámpánál, amikor belement hátulról egy másik autós. A balesetet rögzítette Kázmér fedélzeti kamerája, a felvételen jól látható, hogy már állt, amikor jött a csattanás. A rendőrök végül őt hozták ki hibásnak, amiért ő még akár vállalná is a felelősséget, viszont nem érti és egyben elvárja, hogy magyarázattal szolgáljon neki valaki.” – írta meg a portál.

Hirdetés

A szakértő abban egyetértett a rendőrséggel, hogy az ilyen eseteknél nem mindig egyértelmű a felelősség kérdése:

NEDVES-CSÚSZÓS ÚTVISZONYOK KÖZÖTT A BIZTONSÁGOS FÉKTÁVOLSÁGOT A SZOKÁSOSNÁL NAGYOBBNAK KELL TEKINTENI,

így a – nem forgalmi okból végrehajtott – sávváltást alaposan meg kell fontolni, mert nem biztos, hogy a száraz útviszonyok esetén megszokott mértékű távolság elegendő lesz az állóra fékezéshez a hátulról érkező jármű számára.

Azért is nehéz ennek a konkrét esetnek az egyértelmű megítélése, mert mindkét belső sáv egyenesen haladó, amely okán a szélső belső sávba húzódás (vagyis a Seat mögül való kisorolás) forgalomtechnikailag nem volt indokolt, vagyis a Seat mögött maradva is biztosított lett volna a zavartalan egyenesen továbbhaladás.

A sávváltásnak csupán annyi hozzáadott értéke volt, hogy a lámpánál előre tudott sorolni, forgalomtechnikai kényszer nem indokolta.

Így pedig a hátulról érkező jármű vezetője alappal feltételezhette, hogy a legszélső belső sáv teljes terjedelmében rendelkezésére áll majd a jelzőlámpa piros jelzése miatti megálláshoz. Emiatt a féktávolságot a lámpa előtti felfestésig vehette számításba, amelyet az Ön manővere lerövidített.

SZÁRAZ ASZFALT ESETÉN EZ NEM LEHETETT VOLNA PROBLÉMA, DE ESŐBEN MÁR MÁS A FIZIKA, ÍGY A MATEK IS.

Viszont a manővere egyáltalán nem volt sem túlzott sebességű, sem hirtelen, így megtévesztőnek sem nevezném. Magyarul nem vágott be hirtelen a hátulról érkező elé, csupán egy szabályos sávváltást hajtott végre, amellyel a forgalom bármely résztvevőjének számolnia kell.

ENNYI INFORMÁCIÓ BIRTOKÁBAN NEM LEPŐDNÉK MEG AZON, HA A RENDŐRSÉG ÉS A BIZTOSÍTÓ IS 50-50% FELELŐSSÉGI ARÁNYT ÁLLAPÍTANA MEG.

– írta meg a Totalcar szakértője

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés