Hirdetés

Hírek
VIDEÓ: A vizen elhelyezett hulladékcsapdával segít megtisztítani az Audi a Dunát
VIDEÓ: A vizen elhelyezett hulladékcsapdával segít megtisztítani az Audi a Dunát
Hirdetés

Az Audi Hungaria, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány és a CLEAR RIVERS együttműködésében egy újrahasznosított műanyagból előállított hulladékgyűjtő csapdát telepítettek a Duna vizére – adta hírül az Audi Hungaria

Az Audi Hungaria elkötelezett a környezet védelméért, ennek szellemében vállalatunk 2020 óta szén-dioxid semlegesen működik. Fenntarthatósági szerepvállalásunk a gyárterületünkön is túlmutat, ennek nagyszerű példája volt az erdőtelepítési projektünk Győr határában, valamint a mostani kezdeményezés a vizek védelmében, amelyhez büszkén csatlakoztunk. Fontosnak tartom, hogy ezekkel a projektekkel felhívjuk munkatársaink és a közvélemény figyelmét is a környezet megóvásának fontosságára”  – mondta Alfons Dintner, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

Mint írják, a hulladékgyűjtő a jövőben havonta akár három köbméter felelőtlenül kidobott hulladékot gyűjt össze a Duna vizéből.

A felfogott hulladékból elkülönítik a műanyagot, majd egy zárt körforgásban újrahasznosítják.

A projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közelében telepítettek egy  hulladékcsapdát, azaz egy mobil műanyaghulladék-gyűjtő szigetet. A beépített biztonsági eszközök megakadályozzák a már összegyűjtött hulladék visszakerülését a folyóba, például erős széllökés esetén. A hagyományos hálóktól és szívórendszerektől ezt a szerkezetet az különbözteti meg, hogy a külső falak intelligens kialakításának köszönhetően nem avatkozik be a folyó, mint élettér működésébe.

Ez biztosítja, hogy a halak és a folyó más élőlényei ne kerüljenek a gyűjtőmedencébe, hanem alatta elúszhassanak.

Hirdetés

Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

Partnereinkkel elkötelezettek vagyunk a környezetünk védelméért. A rotterdami Rijnhaven kikötőben és a brüsszeli Charleroi csatornában sikeresen telepített hulladékcsapdákat követően  a legújabb budapesti, dunai hulladékcsapdánkkal egy további európai helyszínre számíthatunk a vizek szennyezése elleni küzdelemben.

Az óceánban található műanyag 90%-át a folyók szállítják oda. Ezért tekintjük alapítványunk fő küldetésének a műanyagszennyezés megakadályozását.” – Tette hozzá.

A CLEAR RIVERS nem csupán a felelőtlenül eldobott és vizekbe jutott hulladék összegyűjtése mellett elkötelezett, hanem célul tűzte ki, hogy egy zárt körforgást kialakítva a műanyagot kiválogassa, újrahasznosítsa majd minőségének javításával egy új életet adjon a műanyagnak. Ennek köszönhetően az összegyűjtött hulladékból növényekkel beültethető padok készíthetőek, amelyeket már több Audi gyártótelephelyen felállítottak.

Forrás: Audi

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés