Hirdetés

Gondolkodtató
VÉGRE: Egyre inkább szó van róla, hogy pszichológiai vizsgálathoz kötnék a jogosítványszerzést
VÉGRE: Egyre inkább szó van róla, hogy pszichológiai vizsgálathoz kötnék a jogosítványszerzést
Hirdetés

Oldalunk 2017 óta létezik. Ezalatt rengeteg interjút adtunk azokban a témákban, melyeket publikáltunk.

Közös volt az interjúkban, hogy szinte kivétel nélkül elhangozott az, hogy legfőképpen a pszichológiai alkalmatlanság jelenti a legnagyobb veszélyt az utakon. A gépjárművezetők nagy része ugyanis képtelen összpontosítani, vagyis arra koncentrálni, amit éppen csinál, azaz a vezetésre. Emellett a türelmetlenség és az agresszió szüli a balesetek jó részét véleményünk szerint.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének (AVOSZ) alelnöke, Hoffman Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában volt vendég, ahol a KRESZ-ről, annak módosításáról és a jogosítványszerzésről is beszélgettek. – szúrta ki az Index.

Hoffman elmondta, hogy nagy KRESZ-módosításra több mint 40 éve nem került sor, viszont azóta sok olyan változás is történt a közlekedésben, ami időszerűvé teszi a szabályzat aktualizálását. Ilyen változás az alelnök szerint a megnövekedett forgalom és az átalakult úthálózatok is.

Az alelnök egyetért Lázár János építési és közlekedési miniszter azon kijelentésével, hogy

a jogosítványhoz kötött elméleti és gyakorlati tudás, valamint a pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatra szorul, valamint azt az ötletet is támogatják, hogy az új KRESZ-szabályokat közlekedéspszichológussal hozzák létre.

Hirdetés

Meg is keresett már bennünket a minisztérium, kollégáim voltak is bent egyeztetés céljából, és ígéretet kaptunk, hogy egy munkacsoport összeállításával segíthetjük a jogszabályhozók munkáját, aminek nagyon örülünk

– mondta Hoffman. Kitért arra, hogy szerinte ki kellene szűrni bizonyos „nárcisztikus alakokat”, akiket nem szabadna forgalomba engedni.

Arról is beszélt, hogy szerinte egy pszichológus képes lenne olyan viselkedési normákat leírni a KRESZ-szabályokban, amit felhasználva tanítani tudnák, hogyan nem szabad viselkedni a forgalomban.

Hogy ne húzd rá a kormányt, ne akard megmutatni, ne menj el, mert abból biztos baleset fog kialakulni

– mondta az alelnök.

Szerinte a balesetek nagyobb részét nem az ittas vezetők, hanem az ilyen „ferde személyiségű” sofőrök okozzák.

Hoffmann Csaba a jogosítványszerzősről is beszélt, ami szerinte a fizetésekhez mérten nem kerül többe, mint régen. A B kategóriás jogosítvány ingyenességével kapcsolatban szerinte eleinte nagy lesz a lelkesedés, de ezt egy visszaesés fogja követni.

Borítókép: illusztráció / bpiautosok.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés