VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Vedd meg a 2019-es autópálya matricákat online!


SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Ahogy közeledik az új év, úgy jönnek elő az autós teendők is. A hideg beköszöntével megindulnak a téli gumicserék és a hideg időszakra felkészítő szervizek is. Előkerülnek a jégkaparók és akár a hólánc is. Van azonban egy olyan dolog, amik eltűnik az év végeztével: a 2018-as évre megvásárolt matrica. Az éves matricák érvényessége ugyanis lejár 2019. január 31-én.

Ezért érdemes időben gondoskodni arról, hogy a 2019-es évre is megváltsuk a fizetős úthasználatra jogosító matricákat.

Itt azonban több szempont van, amit mérlegelni kell. Most ezeket szedtük össze ebben a cikkben.

Mennyibe kerül egy matrica?

Érdemes tudni, hogy 2018. október 1-től változtak a díjszabások a matricákat illetően. Míg az éves és megyei matricák ára változatlan maradt, addig a heti (pontosabban 10 napos) matricák ára közel 20 százalékkal emelkedett.

A 10 napos D1 kategóriás, személyautókra érvényes autópálya-matrica ára 2975 forintról 3500-ra emelkedett. Vagyis a 2019-es évre vásárolt heti matricákat már csak ezen az emelt áron lehet megvásárolni.

Az árazásban vannak azért furcsaságok.

Forrás: autopalyamatrica.hu

Az egyik elem az, hogy D2 kategória éves matrica díja azonos D1-ével, miközben minden más típusú matrica a D2 kategóriában (heti, havi vagy megyei) a D1 kategória árának a kétszerese.

Emellett azt is érdemes tudni, hogy  motorokra érvényes éves matrica ára azonos a D1 éves matricával. Emiatt ha valaki egész évben motorozik, akkor érdemes 12 db havi matricát venni, hisz az éves 42 980 forint helyett 30.000 forintba kerül csak az egész év lefedése. Ha pedig vannak olyan hideg, téli hónapok amikor nem motorozunk, akkor még többet lehet spórolni.

Hol vegyünk?

Ez a fajta spórolás azonban nehezen kivitelezhető, hogyha gyakran közlekedünk, ráadásul nagy távolságra is autóval. Ilyenkor érdemes éves matricát venni benzinkutakon, vagy sorbanállás nélkül, akár okostelefonról az https://autopalyamatrica.hu weboldalon.

Miért érdemes még idén megvenni?

A 2019-es matrica remek ajándék lehet karácsonyra a fa alá, illetve cégek esetében az idén történő vásárlás még a 2018-as év költségeit terheli.

Mi a helyzet a büntetéssel?

A 2018-as év egyik nagy újítása volt az a jogszabály, ami lehetővé teszi, hogyha érvényes matrica nélkül hajtottunk fel egy útra, akkor 60 percen belül még meg lehet venni a matricát, és ezzel elkerülhető a pótdíjfizetés. Ez egy meglehetősen kulturált és korrekt megoldás, ahol a cél nem az azonnali büntetés kiszabása, hanem ad egy 1 órás türelmi időszakot a figyelmetlen autósoknak.

Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogyha ezt is elmulasztjuk, akkor igenis küldeni fogják a csekket. Személyautók esetében a pótdíj 14.875 forint. 60 napon túl történő fizetés esetén viszont már igen borsos az ár: 59.500 forint, ami több mint egy éves matrica ára. Úgyhogy érdemes időben előre gondolkodni és még idén megvenni a 2019-es matricát. Ha pedig a nagy rohanásban elfelejtünk matricát venni, akkor a fizetős útra történő felhajtástól számított 1 órán belül még megtehetjük ezt. Ilyenkor érdemes elkerülni a rohanást és online megvenni az e-matricát az https://autopalyamatrica.hu oldalon.

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

ÉrdekelhetCégeknek

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek