Hirdetés
Hírek
Vasúti átjáróknál tartott fokozott ellenőrzést a rendőrség – Íme az eredmény
Vasúti átjáróknál tartott fokozott ellenőrzést a rendőrség – Íme az eredmény
Hirdetés

80 helyszínen tartott fokozott ellenőrzést a rendőrség néhány napja.Az ellenőrzés legfőbb célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, hogy sajnos sok esetben fordul elő, hogy a járművezetők szabálytalanul hajtanak be a vasúti átjáróba, és vonatszerelvénnyel ütközve végzetes balesetet szenvednek. A vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel, ugyanis a vasúti szerelvények féktávolsága száz méterekben mérhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vasúti jármű vezetőjének az esetek többségében egyszerűen lehetősége sincs a baleset elkerülésére!

Az ellenőrzések során a vasúti átjáróra vonatkozó kresz szabályok megszegése miatt több mint 30 esetben kellett a rendőröknek intézkedni.

A legjellemzőbb szabályszegés a vasúti útátjáróban a fénysorompó tilos jelzése ellenére történő áthaladás volt, de emellett egyéb jogsértések is előfordultak: vasúti átjáró előtti megállási kötelezettségre, vasúti átjárón való folyamatos áthaladásra vonatkozó szabályok megszegése, „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla figyelmen kívül hagyása és vasúti átjáróban szabálytalan előzés.

A rendőrség az akcióban az ellenőrzések során civil jellegű szolgálati autókat és drónokat is bevetett. A vasúti átjárókban történő szabályszerű és biztonságos közlekedés ellenőrzésére a jövőben külön figyelmet fordít a rendőrség, például a kiemelten balesetveszélyes átjárókban rendszeressé teszik a MÁV-val közös, célzott ellenőrzéseket.

Hirdetés

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad.
  • A vasúti átjárón csak folyamatosan – megállás nélkül – legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindként sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.
  • A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!

 


KAPCSOLÓDÓ:

VIDEÓ: Tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre és tehervonattal ütközött egy autós Sárváron


Borítókép: police.hu / Forrás: kreszvaltozas.hu

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája