Hirdetés

Hírek
Vasárnaptól nem elég a forgalmi – Még egy iratot magunknál kell tartanunk vezetéskor
Vasárnaptól nem elég a forgalmi – Még egy iratot magunknál kell tartanunk vezetéskor
Hirdetés

Az autók és más gépjárművek tulajdonosainak vasárnaptól nemcsak a forgalmi engedélyt kell maguknál tartaniuk, hanem a műszaki vizsgálati bizonyítvány nevű egyoldalas dokumentumot is, melyet a vizsgán állítanak ki – írja a Totalcar.

Az okirat az érvényességi időn, a rendszámon és az alvázszámon felül a kilométeróra állását, illetve a vizsga lejárati dátumát is tartalmazza. Az újítás az összes európai uniós ország, így Magyarország autótulajdonosaira is vonatkozik majd május 20-a után.

A vizsgarendszer átalakítására vonatkozó uniós irányelv célja, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely országában könnyebben meg lehessen állapítani egy autóról, hogy érvényes-e a műszakija vagy sem. A forgalmi engedélyek országonként mások, a műszaki vizsgabizonyítvány rovatai viszont hasonlóak, bár minden ország a saját nyelvén állítja ki őket- válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a portál kérdésére.

Az autók műszaki vizsgáztatásának szabályrendszere egy másik fontos ponton is változik: a jövőben a kishibás autókat nem tiltják ki azonnal a forgalomból.

Azokat az autókat, melyeken komolyabb hibát találnak, eddig biztosan megbuktatták és gazdájuk akkor sem autózhatott haza, ha még az előző műszaki lejárta előtt jelentkezett be a vizsgára.  Ezután ezekkel a komoly, de nem balesetveszélyes hibákkal két hónapig tovább autózhatunk majd, de mindet ki kell javítani, majd  visszavinni az autót egy teljes műszaki vizsgára. Komoly hibának minősül egyebek mellett, ha kopottak a féktárcsák, porózusak a fékcsövek, világít a blokkolásgátló hibajelzése a műszerfalon, esetleg egy keréknyomásszenzor nem működik.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/nem-eleg-a-forgalmi-vasarnaptol-meg-egy-iratot-magunknal-kell-tartanunk-vezeteskor.285836.html

UPDATE:

Figyelem! Cáfol a rendőrség! Továbbra sem fogják elkérni a műszaki vizsgálati bizonyítványt

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x