Városi zajból energia, amit az elektromos autó használ

Városi zajból energia, amit az elektromos autó használ

2019-12-18 Facebook

A világon sehol másutt nem telepítettek még több ezer hangérzékelő szenzorral ellátott óriásplakátot, amik segítenek feltölteni a Peugeot e-208 akkumulátorát. A harminc milliméter átmérőjű piezoelektromos lapkák ugyanis a hangnyomást alakítják elektromos energiává. – írja a player.hu

A gyártó közleményében többek között megemlíti, hogy a tisztán elektromos hajtással működő járművek nemcsak, hogy helyi károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelnek, de szinte hangtalanul is.

Ha egy város járműállományát száz százalékban villanyautókra cserélnénk, az észlelhető zajszint harminc százalékkal csökkenne.

Ez azért is érdekes, mert egy 2016-os tanulmány szerint Európában évente több mint tizenhatezren életüket vesztik zajszennyezés következtében, csaknem harminckét millióan élnek folyamatos zajterhelés alatt, tizenhárom millióan pedig alvászavarokkal küzdenek a folyamatos zaj miatt.


Bár a projekt egyelőre kísérleti fázisnál tart, mivel önmagában egyelőre nem képes hálózati támogatás nélkül teljesen feltölteni az akkumulátorokat, a lényeg mégis abban rejlik, hogy valami nagyon ígéretes dolog készülődik.

A Peugeot e-208 egyébiránt a márka új villamosítási programjának első, tisztán elektromos eleme. A modell villanymotorja 3673 és 10 000/perc fordulatszám között adja le maximális, 136 lóerős teljesítményét, 260 Nm legnagyobb forgatónyomatéka már 300/perc fordulatszámtól elérhető. WLTP norma szerint pedig 50 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorának teljes feltöltésével akár 340 kilométert képes megtenni.

Forrás: player.hu


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassák

Velünk tartasz?
Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatónk

hirdetés

Segítünk az átállásban