Hirdetés

Hírek
Változnak a műszaki vizsga szabályai
Változnak a műszaki vizsga szabályai
Hirdetés

A műszaki vizsgabiztos nem vizsgáztathatja sem a saját, sem pedig a hozzátartozója járművet. Aki május 20-tól használt autót hoz be az országba, annak be kell mutatnia az eredeti országban kiállított „Műszaki vizsgálati bizonyítványt” – egyebek mellett ezt tartalmazza a nemzeti fejlesztési miniszter most megjelent rendelete

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szigorítja a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat-  írja a napi.hu. Így például a műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van – derül ki a rendeletből.

Szintén új szabály, hogy a biztos díjazása nem kapcsolódhat az adott műszaki vizsgálat eredményéhez.

A „Műszaki vizsgálati bizonyítvány” adatait elektronikus úton továbbítani kell a közlekedésért felelős miniszter részére. Ezeket az adatokat legalább három évig meg kell őrizni. Egy másik szabály arra enged következtetni, hogy az EGT tagállamokban kiállított „Műszaki vizsgálati bizonyítványok” kompatibilisek egymással.

A rendelet melléklete rangsorolja a műszaki vizsga során észlelt hibákat.

  • Így kisebb hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosságok, valamint az előírásoktól való egyéb kisebb eltérések.
  • Komoly hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, illetve a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosságok vagy az előírásoktól való egyéb jelentősebb eltérések.
  • Végül pedig veszélyes hiba: a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosságok, amelyek indokolttá teszik, hogy a tagállam vagy annak illetékes hatóságai megtilthassák a jármű közúti forgalomban való használatát.

Kisebb hiba esetén meg kell adni a műszaki engedélyt, míg veszélyes hiba esetén nem használható tovább a jármű.

Marad a közbülső eset, a komoly hiba. Erre két szabály is van a rendeletben. Maga a rendelet szövege úgy szól, hogy ha a jármű az időszakos vizsgálat követelményeinek komoly hiba miatt nem felel meg, a közlekedési hatóság a forgalmi engedély érvényességét legfeljebb két hónappal hosszabbítja meg, és ezt elektronikus úton közli a Nyilvántartóval.

A melléklet viszont már ezt tartalmazza: „Komoly hiba hiányosságok esetén úgy kell tekinteni, hogy a jármű nem felelt meg. Ebben az esetben az első vizsgálatot követő 2 hónapon belül ismételt vizsgálatot kell végezni.” Az utóbbi mondat értelmezhető úgy, mint az előző (vagyis 2 hónapra kaphat műszakit a jármű), de úgy is, hogy nem kap műszakit, viszont két hónapon belül vissza kell vinni újabb vizsgálatra.

A rendelet kitér arra is, hogy aki használt autót hoz be külföldről, annak ez év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított „Műszaki vizsgálati bizonyítványt” is be kell mutatnia.

Forrás és borítókép: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtoznak_a_muszaki_vizsga_szabalyai.656248.html#

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés