Velünk tartasz?Valaki végre megpróbálja megreformálni az ablaktörlőt

Valaki végre megpróbálja megreformálni az ablaktörlőt

2019-12-06 Facebook

Időpontfoglalás gumicserére: +36 30 508 4617
hirdetés

Az Electrec szúrta ki, hogy nemrég nyilvánosságra hozták a Tesla egyik idén benyújtott szabadalmát, ami “A járművek és a napelemek üvegén felhalmozódott törmelék lézeres tisztítása” névre hallgat.

A szabadalom leírásában az ötletgazda Phiroze Dalal, a Tesla képalkotó szakembere részletesebben is bemutatja, hogyan működne a találmánya. – írja a raketa.hu

Ez alapján a lézeres ablaktörlő három részegységből áll: egy vezérlő áramkörből, egy törmelék-érzékelő áramkörből, valamint egy optikai egységből, ami lézersugarat bocsát ki az üvegfelületre.

A vezérlő áramkör több paraméter kalibrálásával beállítja a lézernyaláb erősségét, amelyet a lézernyaláb pulzálásával szabályoznak, majd pontosan a törmelékre célozva eltávolítja azt az üvegről.

A Tesla szerint a rendszer teljesen automatikusan működne, és az autók mellett a tetőn elhelyezett napelemek tisztítására is alkalmas lenne.

Szóval tényleg az a Tesla terve, hogy lézersugarakat lövöldözzön egyenesen az autóban ülők szeme felé?

hirdetés

Mondhatni, de erre a problémára természetesen a Teslánál is gondoltak, és az a javaslat született, hogy az üvegfelületeket egy vékony indium ón-oxid réteggel kell bevonni, amin a lézersugár nem képes áthatolni.

Ez ugyanaz a bevonat, amit az érintésérzékeny kijelzők és az LCD tévék gyártásához is használnak, és egy probléma van vele: a szakértők már évekkel ezelőtt is attól féltek, hogy a ritka indium hamarosan el fog fogyni.

El lehet képzelni, mennyire felgyorsítaná ezt a folyamatot, ha nem csak az okostelefonok és a tévék kijelzőjét vonnák be vele, hanem az autók nagyságrendekkel nagyobb üvegfelületeit is.

Forrás: raketa.hu


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetNézettségünk: 2020. 4. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

 

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


A TWITTEREN IS OTT VAGYUNK


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT: