Gondolkodtató
Vádat emeltek az apát és hétéves kislányát Kispesten halálra gázoló sofőr ellen
Vádat emeltek az apát és hétéves kislányát Kispesten halálra gázoló sofőr ellen
Hirdetés

Mint arról 2022 szeptemberben mi is beszámoltunk, egy teherautó ütötte el egy apukát és hétéves kislányát Kispesten.

A tragikus baleset után a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályán halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség miatt 2022. október 13-án gyanúsítottként hallgatták ki azt a 29 éves férfit, aki az általa vezetett tehergépkocsival 2022. szeptember 21-én 16 óra körül a XIX. kerületi Kossuth tér és Szabó Ervin utca kereszteződésében elgázolt két gyalogost.

Az eljárás adatai szerint az apa és kislánya a kijelölt gyalogátkelőhelyen akart átmenni, de letértek a zebráról, hogy kikerüljék a teherautót.

Hirdetés

A forgalommal együtt ekkor meginduló jármű vezetője nem vette észre a gyalogosokat és elütötte őket. A férfi és a gyerek olyan súlyosan megsérültek, hogy a helyszínen életüket vesztették.

Az akkor kihallgatott sofőr panasszal élt a gyanúsítás ellen; azt mondta, hogy átérzi a család fájdalmát, de a balesetért nem ismerte el a felelősségét.

Most a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 31 éves férfival szemben. 

A vádirat szerint a vádlott 2022. szeptember 21-én, délután, tehergépkocsival közlekedett a XIX. kerület, Szabó Ervin utcában. A teherautóra rámpatükör is volt szerelve annak érdekében, hogy a jármű előtti holttér is belátható legyen.

A baleset helyszínén, a Kossuth tér és Szabó Ervin utca kereszteződésében a járművek forgalmi okok miatt feltorlódtak.

A kereszteződéshez érve, a vádlott a belső forgalmi sávban úgy állt meg, hogy a teherautó elejével ráhajtott a zebrára, ezáltal a gyalogosok átkelését akadályozta. Ennél fogva volt olyan gyalogos, aki az áthaladás érdekében hátulról, és volt, aki – a zebráról letérni kényszerülve – elölről kerülte meg a járművet.

A gyalogos-átkelőhely előtt a járdán, kiskorú gyermeke kezét fogva várakozott egy édesapa, majd amikor látták, hogy a járművek állnak, több gyalogossal együtt ők is leléptek a zebrára. A várakozó autók előtt közben a forgalom megindult, a vádlott melletti, külső forgalmi sávban álló gépkocsi vezetője azonban észlelte a zebrán átkelő gyalogosokat, és számukra elsőbbséget biztosított. Az édesapa a gyermekével elölről akarta megkerülni a zebrán álló vádlotti járművet, amely ekkor még állt.

A vádlott tudta azt, hogy a tehergépkocsival a zebrán áll, ennek ellenére a gyalogos-forgalmat nem kísérte figyelemmel, ehelyett többször is a kezében tartott mobiltelefonjára pillantott. Amikor felnézett és azt látta, hogy megindult előtte a forgalom, nem nézett körül, és a rámpatükörbe sem tekintett bele azért, hogy a tehergépkocsi eleje előtti területet ellenőrizze.

A férfi a telefonját a kezében tartva elindult, és emiatt – a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztva – nem észlelte a teherautót elölről kikerülő gyalogosokat.
Az édesapa észlelte, hogy a teherautó elindult, ezért a gyermekével együtt, futva próbált kitérni előle, a vádlott azonban akkor már 16-19 km/h sebességre felgyorsulva, a jármű elejével elgázolta őket. A sértettek a baleset következtében a helyszínen életüket vesztették.

Hirdetés

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a tehergépkocsi vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltást indítványozott a vádiratban.

– közölte az Ügyészség.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés