Hirdetés

Hírek
Útnyilvántartással akár kamat- és ÁFA-mentes cégautó lízing is elérhető
Útnyilvántartással akár kamat- és ÁFA-mentes cégautó lízing is elérhető
Hirdetés

Tudtad, hogy a nyílt lízinges vagy tartós bérletes cégautó ÁFÁ-ját visszaigényelheted? Útnyilvántartással ráadásul akár a teljes ÁFÁ-t leírhatod, ami több millió forint pluszt jelenthet a vállalkozásodnak!

A vállalkozások számára alapvető fontosságú, hogy maximálisan kiaknázzák az ÁFA-visszaigénylési lehetőségeket. Nincs ez másképp a céges autó beszerzés esetén sem, ezért érdemes végiggondolni, hogy melyik konstrukció éri meg a legjobban.

A saját tulajdonú cégautó, amellett, hogy nagy tőkelekötöttséget jelent, a gépjárművel kapcsolatos ügyintézés és karbantartás, valamint a használt autó eladásának a gondja is plusz terheket ró a tulajdonosra. Az autó beszerzési árának ÁFA-ját nem lehet visszaigényelni.

Sok vállalkozás cégautó hitellel vásárolja meg a céges gépjárművet. Ebben az esetben ugyan kisebb a tőkelekötés, de a saját tulajdonú autóhoz hasonló terheket jelent. Ráadásul a lízing konstrukcióval ellentétben hitelnél nem lehet a törlesztőrészletek ÁFA-ját levonni.

Pénzügyi szempontból a legtöbb cégnek a nyílt végű pénzügyi lízinggel vagy tartós bérlettel (operatív lízinggel) történő cégautó beszerzés éri meg a legjobban.

– Autólízing esetén a lízingbe adó cég az autó tulajdonosa és az üzemeltetési feladatokat és költségeket is ő viseli.
– A lízingelő részéről nem jár tőkelekötéssel, akár induló, nagyobb összegű befizetés nélkül hozzá lehet jutni a céges autóhoz.
– A vállalkozás gyakorlatilag beruházás nélkül használhatja a gépjárművet és nem jár a hitelképesség romlásával.
– Könyvelése egyszerű, előre tervezhető költséget jelent: a futamidő alatt fix havi díjért cserébe használható az autó a tulajdonlásával járó minden kötelesség és adminisztrációs teher nélkül.
– A nyílt végű lízing kamata teljes egészében levonható a társasági adóból (Tao tv. 22/A.§).
– A nyílt lízing és a tartós bérlet szolgáltatásnak minősül, ezért átalány-elszámolással az ÁFA 50%-át, útnyilvántartás vezetésével viszont a céges utak arányában akár az ÁFA 90-100%-át is vissza lehet igényelni. Így egy jó útnyilvántartás a mai autópiaci árak mellett átlagosan már 2,1 millió forintot érhet!

RoadRecord.hu

Számoljunk!

Egy cégvezető pénzügyi nyílt lízinges bruttó 25.000.000 Ft értékű autójának az ÁFA tartalma több mint 5.300.000 Ft.

– Átalány elszámolással 2.650.000 Ft-ot tud visszaigényelni
– Útnyilvántartás vezetésével 90% céges használat mellett viszont már majdnem 4.800.000 Ft-ot igényelhet vissza.

Neki több mint 2.100.000 Ft-ot ért az útnyilvántartás vezetése a teljes futamidőre.

Egy kisvállalkozás 3 db 11.000.000 Ft értékű autót vesz tartós bérletbe. Az autókat kizárólag céges célból használják.

– Átalány elszámolással 3.300.000 Ft ÁFÁ-t igényelnének vissza.
– Útnyilvántartással viszont már 6.600.000 Ft-tot írhatnak le.

Így útnyilvántartással 3.300.000 Ft-tal több marad a cégnél.

TIPP: Számold ki lízing ÁFA kalkulátorunkkal, hogy a Te céged pontosan mennyit tud megtakarítani útnyilvántartással!

Érdekes mellékszál, hogy már a magánautósok is évi 1.900.000 Ft-ot számolhatnak el éves szinten kiküldetési rendelvénnyel, járulékmentesen, akár béren kívüli juttatásként is!

“Szeretnék több ÁFÁ-t visszaigényelni, de hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

Egy jó útnyilvántartó program jelentős időmegtakarítást jelent, pontos adatgyűjtést biztosít, és egyszerűsíti az adminisztratív folyamatokat. A modern technológia lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy naprakészek legyenek járműveik használatát és költségeit illetően, ezzel maximalizálva az ÁFA-visszaigénylésüket.

Végeztünk egy összehasonlítást a Magyarországon elérhető útnyilvántartó módszerek között és arra jutottunk, hogy hazánkban a RoadRecord útnyilvántartó program a legkedveltebb, leggyorsabb és legfejlettebb módszer az útnyilvántartás vezetésére.

A RoadRecord kifejezetten a vállalkozások igényeire szabott útnyilvántartó megoldás, amely nem csak időt és pénzt spórol meg, hanem a lízingelt cégautók ÁFA-visszaigénylési folyamatát is egyszerűsíti.

A RoadRecord útnyilvántartó program 2 részből áll: a mobil app segítségével útnyilvántartásod automatikusan épül, hó végén pedig az asztali böngészőből megnyitható online programban 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló bizonylatodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! 🙂


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés