Hirdetés

Gondolkodtató
Repülhet a zöld rendszám a plug-in hibridekről
Repülhet a zöld rendszám a plug-in hibridekről
Hirdetés

Hamarosan kizárhatják plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül Magyarországon, legalábbis ez derül ki az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Telex birtokába jutott előterjesztéséből.

A dokumentum szerint a jövőben forgalomba helyezett példányok mellett

a már forgalomban lévő elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően nem elektromos hajtású autók rendszámát szintén hagyományosra cserélnék a következő műszaki vizsgán.

Hirdetés

Ha a döntésbe bevonják az úgynevezett hatótávnövelővel (range extenderrel) ellátott villanyautókat is, akkor összesen 33 ezer járművet érinthet a változás, ami nem kevés, tekintve, hogy 74 ezer zöld rendszámot adtak ki június végéig, a Belügyminisztérium adatai szerint. – írja a Telex.

Amennyiben a terv megvalósul, a továbbiakban csak a hagyományos villanyautók, és egyéb járművek használhatnák a környezetkímélő konstrukciókhoz kitalált, 2015-óta létező zöld alapszínű hatósági jelzést.

A plug-inek ezzel elveszítenék az ingyenes parkolási lehetőséget is, illetve regisztrációs adót, a teljesítményarányos gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene az autók után fizetni.

FRISSÍTÉS:

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület szerint a készülő jogszabály-módosítás ne visszamenőleges hatályú legyen, azaz a jelenlegi tulajdonosoknak lehetőségük legyen megtartani a zöldrendszámot.

Az egyesület által javasolt szabályozásban érvényesítendő kritériumok a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, a tisztán elektromos üzemmódban megtehető kilométerek növelésére, a motor-lökettérfogat és -teljesítmény, illetve a járműönsúly felső határának megjelölésére irányulnak.

Mivel valóban elterjedtek az olyan zöldrendszámra jogosult plug-in hibrid autók – írják –, melyek 3000 köbcentis motorral, illetve közel 700 lóerővel rendelkeznek, így ezen gépjárművek zöldrendszámtól történő megfosztása indokolt a jövőben, de a konnektorról tölthető, így tisztább közlekedést lehetővé tevő járművek általános és teljes kizárás viszont nem.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés