Hirdetés

Hírek
Túl sok öreg autó jön be, ezért szabnák át a gépjárműadót
Túl sok öreg autó jön be, ezért szabnák át a gépjárműadót
Hirdetés

Évek óta szorgalmazza a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), hogy adminisztratív eszközökkel próbálják visszafogni a használtautó-behozatalt Magyarországra. Most igazán aktuálissá vált a téma.

A dízelbotrány és német szövetségi közigazgatási bíróság – az öreg dízelek nagyvárosokból való kitiltásának lehetőségét biztosító – döntése nyomán nagymértékű árcsökkenés indulhat meg az európai használtautó-piacon.

Mivel Magyarországra tavaly is több mint 150 ezer átlagosan 12 éves kocsi érkezett Nyugat-Európából, borítékolható, hogy az árcsökkenés további lendületet ad majd az importnak- írja a napi.hu

A hazai újautópiac növekedése ellenére még mindig nem sikerült megállítani az autópark öregedést és az meghaladta a 14 évet.

A helyzet még rosszabb lehet, ha például Németországban az öreg dízelek tulajdonosai gyorsan meg szeretnének szabadulni autóiktól. Az MGE szerint használt import a jelenleg forgalmazott új gépjárművekhez képest szálló porban ötvenszeres, nitrogénoxidban háromszoros károsanyag kibocsátást produkál.

A szakmai szervezet úgy véli, hogy legfőbb ideje határozott szabályozási lépéseket tenni annak érdekében, hogy az emberek a kisebb kibocsátású asutókat részesítsék előnyben, a behozatalnál. Félő, hogy a dízeldömping felkészületlenül éri majd Magyarországot.

Az MGE szerint a gépjárműadót úgy kéne átalakítani, hogy a kisebb kibocsátású járműveket részesítse előnyben, ne pedig fordítva.

Ma egy 150 lóerős autó után, ha azt 2002-ben gyártották, 15 540 forintot kell fizetni. Ha az autó 2008-as, akkor az adó már 25 530 forint, ha pedig 2016-os évjáratú, akkor 38 295 forintot kell utána fizetni.

Az MGE úgy gondolja, hogy a magyaroknak pontosan ugyanolyan egészségügyi és környezetvédelmi érdekei és jogai vannak, mint bármely más ország polgárának.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagy_lehet_a_baj_korlatoznak_a_hasznaltauto-behozatalt.659102.html

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés