Egy kicsit aktívak vagytok :)))

Tudtad? Ha az újszerű autódat megtörik, kérhetsz a biztosítótól értékcsökkenési kártérítést


SOS Mobilgumis
hirdetés

Fontos dolog ez és nagyon sokan nem tudják, ezért nem is kérik, pedig sok esetben nem kis összegekről van szó.

Kizárólag kötelező felelősségbiztosítás terhére kérhető. Tehát ha kárt okoznak neked az autódban, akkor a károkozó biztosítója felé nyújtható be.

Az értékcsökkenés megállapítása a károkozó biztosítójának a hatásköre és neked, mint károsultnak kell jelezned például “Értékcsökkenés iránti kárigény benyújtása címen.”

A biztosítók erre külön nem hívják fel a figyelmet, többnyire nincs rá formanyomtatványuk sem.

(lehetnek kivételek)

Fontos, hogy ez az összeg nagyon sok tényezőtől függ és hogy tipikusan azokra az autókra adnak valószínűsíthetően, ahol kárelőzmény nincs, 3-4 éves kornál fiatalabb autó, a futásteljesítmény nem haladja meg az 50-60 ezer kilométert.

Az értékcsökkenés mértékét a biztosító számítja ki egy igazságügyi szakértő által készített számítástechnikai program segítségével. A biztosító kárszakértője általában százalékos mértéket számol ki, és ezt összegszerűsíti a javítási költség bevonásával. Nincs azonban jogszabályban rögzített előírás ennek a mértéknek a meghatározására.

Ellenőriztessük szakemberrel a mértéket!

Sajnos a legtöbb esetben ez a számítás nincs arányban a valós, vagy vélt piaci értékvesztéssel, azaz azzal, hogy a balesetet követően mennyivel kevesebbért lehet majd a gépjárművet eladni.

Mivel az értékcsökkenés megállapítása függ a javítástól, így a javítás összegét számlával, vagy javítási árkalkulációval, költségvetéssel kell (célszerű) igazolni. Amennyiben a biztosító helyt ad az értékcsökkenés iránti igénynek, vagy netán elutasítaná azt, akkor érdemes az értékcsökkenés jogosságát megvizsgáltatni, vagy a kifizetés mértékét ellenőrizni, mely szerviz, vagy gépjármű szakértő bevonásával történhet.  – olvasható a das.hu honlapján.

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetTetszik oldalunk?


Amennyiben egyetértesz céljainkkal és segítenél minket, itt támogathatsz bármilyen összeggel:

https://www.paypal.me/bpiautosok

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek