Hirdetés

Gondolkodtató
Tudtad? Ha az újszerű autódat megtörik, kérhetsz a biztosítótól értékcsökkenési kártérítést
Tudtad? Ha az újszerű autódat megtörik, kérhetsz a biztosítótól értékcsökkenési kártérítést
Hirdetés

Fontos dolog ez és nagyon sokan nem tudják, ezért nem is kérik, pedig sok esetben nem kis összegekről van szó.

Kizárólag kötelező felelősségbiztosítás terhére kérhető. Tehát ha kárt okoznak neked az autódban, akkor a károkozó biztosítója felé nyújtható be.

Az értékcsökkenés megállapítása a károkozó biztosítójának a hatásköre és neked, mint károsultnak kell jelezned például „Értékcsökkenés iránti kárigény benyújtása címen.”

A biztosítók erre külön nem hívják fel a figyelmet, többnyire nincs rá formanyomtatványuk sem.

(lehetnek kivételek)

Fontos, hogy ez az összeg nagyon sok tényezőtől függ és hogy tipikusan azokra az autókra adnak valószínűsíthetően, ahol kárelőzmény nincs, 3-4 éves kornál fiatalabb autó, a futásteljesítmény nem haladja meg az 50-60 ezer kilométert.

Az értékcsökkenés mértékét a biztosító számítja ki egy igazságügyi szakértő által készített számítástechnikai program segítségével. A biztosító kárszakértője általában százalékos mértéket számol ki, és ezt összegszerűsíti a javítási költség bevonásával. Nincs azonban jogszabályban rögzített előírás ennek a mértéknek a meghatározására.

Ellenőriztessük szakemberrel a mértéket!

Sajnos a legtöbb esetben ez a számítás nincs arányban a valós, vagy vélt piaci értékvesztéssel, azaz azzal, hogy a balesetet követően mennyivel kevesebbért lehet majd a gépjárművet eladni.

Mivel az értékcsökkenés megállapítása függ a javítástól, így a javítás összegét számlával, vagy javítási árkalkulációval, költségvetéssel kell (célszerű) igazolni. Amennyiben a biztosító helyt ad az értékcsökkenés iránti igénynek, vagy netán elutasítaná azt, akkor érdemes az értékcsökkenés jogosságát megvizsgáltatni, vagy a kifizetés mértékét ellenőrizni, mely szerviz, vagy gépjármű szakértő bevonásával történhet.  – olvasható a das.hu honlapján.

MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés