SOS Mobilgumis
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Velünk tartasz?


Tudd, ha mostanság autót veszel, vagy eladsz

Tudd, ha mostanság autót veszel, vagy eladsz

2019-06-26 Facebook bpiautosok.hu

Jogi társoldalunk friss cikkei

A Kormányablakok, a szinte minden szakágban érezhető munkaerő hiány miatt, valamint a szabadságok miatt egy ideje a szokásosnál is terheltebbek. Legalábbis mi így érezzük és olvasónk is erről számolt be.

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Egy olvasónk nem szeretett volna az elektronikus eljárással bajlódni, úgy döntött, kivárja a sorát, pedig rém egyszerű elintézni online egy autó eladás bejelentést.

13:47-kor húzott sorszámot, “gépjármű ügyek” ügycéllal.
25 várakozó fő szerepelt a cetlin, amit egészen 3 órán át markolászott, mire szólították. Maga az ügyintézés 3 perc volt.

Felhívjuk a figyelmeteket, hogy nagyon sok ügy már elektronikusan is intézhető, amennyiben rendelkeztek ügyfélkapuval.

Amennyiben eladsz autót, azt köteles vagy 8 napon belül bejelenteni. Ez a saját biztonságodat is sok szempontból szolgálja.

Megteheted tehát online is, itt:

https://www.nyilvantarto.hu

Ide kell eljuss, ügyfélkapus bejelentkezés után:


A természetes személy tulajdonos elektronikus úton is intézheti az eladás bejelentését, amennyiben a tulajdonátruházó (eladó) a gépjármű kizárólagos tulajdonosa és a tulajdonszerző (vevő) a gépjármű tulajdonjogát teljes egészében megszerzi.

Hány napon belül kell bejelentened a jármű eladásának tényét?

A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését – a változástól számított nyolc napon belül – a tulajdonátruházó a tulajdonjog változásáról készült teljes bizonyító erejű magánokirat vagy annak másolata, postai vagy elektronikus úton történő megküldésével, illetve benyújtásával teljesíti.

Mi a következménye, ha nem jelentem be eladóként a jármű eladását?

Amennyiben az új tulajdonos (vevő) a bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy nem teljesíti és az eladás bejelentése sem történt meg, a nyilvántartás szerinti tulajdonost (eladót) terheli a gépjárműadó fizetési kötelezettség, valamint a járművel kapcsolatos egyéb (pl.: autópálya használati díj, parkolási díj, pótdíj, közigazgatási bírság kiszabására irányuló eljárás) eljárásokat az eladóval szemben fogják megindítani.

Mi történik, ha bejelentettem a gépjármű eladásának tényét, de az új tulajdonos azt nem íratta a nevére?

Az eladás bejelentésének nyilvántartásba vételét követően, az eljáró közlekedési igazgatási hatóság figyelemmel kíséri, hogy az új tulajdonos 15 napon belül átíratta-e a járművet. Amennyiben nem, úgy az adásvételi szerződést megküldi a vevő lakóhelye, székhelye (telephelye) szerint illetékes Kormányablaknak/okmányirodának, mely hatóság az új tulajdonos bejelentésének elmulasztása esetén intézkedik a jármű forgalomból történő kivonásáról. Az okmányiroda ezzel egy időben az adóhatóságot is értesíti, tekintettel arra, hogy a jármű vevőjének illetékfizetési kötelezettsége is keletkezik.

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Mi történik akkor, ha a tulajdonjog változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokirat nem tartalmazza a kötelező tartalmi elemeket?

Ha a magánokirat nem felel meg a meghatározott tartalmi követelményeknek, azt a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználás céljából joghatás kiváltására alkalmatlannak kell tekinteni. Ez esetben a változás bejelentésére irányuló közlekedési igazgatási eljárásban az eljáró hatóság a nyilvántartásba történő bejegyzést elutasítja, egyben felszólítja az ügyfelet az e rendeletben meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtására, valamint felhívja az ügyfél figyelmét a késedelmes bejelentés jogkövetkezményeire.

Forrásrészletek: magyarorszag.hu

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Érdekelhet2020-02-24 Facebook

VIDEÓ: Újra alkalmazni fogják a kerékbilincset Budapesten

bpiautosok.hu

Az ATV Start vendége Csősz Krisztián főszerkesztő, Budapesti Autósok Közössége.

2020-01-22 Facebook

Tvrtkoval beszélgettünk a nem túl vidám témáról

bpiautosok.hu

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben,...

2020-01-12 Facebook

Riport: Balesetveszélyesen tolatott gyorsforgalmi úton. Nincs elfogadható indok!

bpiautosok.hu

Az RTL Klub híradójának adtunk interjút egy tegnapi esetről. A rendkívül balesetveszélyes...

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…

KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Társ-oldalaink

e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek