Gondolkodtató
Tipikus példa az egymásra mutogatásra, miközben folyamatos a balesetveszély
Tipikus példa az egymásra mutogatásra, miközben folyamatos a balesetveszély
Hirdetés

A kanyarban veszélyes kikerülésre kényszerítő úthiba miatt a szeptemberi iskolakezdést követően jelentős dugók alakulhatnak ki.

Solymáron két héttel ezelőtt jelentős károkat okozott a viharos időjárás, többek közt megsérült a településen átvezető főút egyik csatornafedele is.

A nehezen belátható útkanyarulatban található balesetveszélyes helyszínt körbekerítették, a főváros irányába tartó autósok azóta fokozott óvatossággal, a szembe sávba áttérve tudják kikerülni a problémás szakaszt. – írja a HVG.hu

Fotó: HVG.hu

Az úthiba miatt eddig sem voltak ritkák a torlódások, és ha nem orvosolják a problémát, a szeptemberi iskolakezdést követően jelentős dugók alakulhatnak ki. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ki és mikor tesz majd valamit az útszakasz helyreállítása érdekében?

A portál megkereste az illetékes szerveket, de nem igazán sikerült értékelhető eredményt elérnie, ugyanis olyan klasszikus egymásra mutogatást tapasztalt, amely nem mindennapos.

A kérdéses útszakasz ugyanis nem az önkormányzat területe, tehát ők nem jogosultak semmit tenni.

„Az önkormányzatnak sem eszköze, sem joga nincs az országos, állami közúton lévő úthiba kijavítására. Az országos főút, a Magyar Állam tulajdona, a Magyar Közút kezeli. Leegyszerűsítve, ha az önkormányzat dolgozna rajta, olyan, mintha a szomszéd házának tetejét hoznánk helyre, vagy a szomszéd megsüllyedt behajtóját magunk csinálnánk meg. Amit tehetünk, hogy folyamatosan jelezzük az úthibákat és folyamatosan tájékoztatjuk erről a lakosságot is.” – nyilatkozta a HVG-nek Beregszászi Márk, Solymár jegyzője.

Hirdetés

VISZONT:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatóságának illetékes munkatársai a helyszíni szemlét követően azt állapították meg, hogy a szennyvízcsatorna tisztítóaknájának javítását a solymári csatornahálózat üzemeltetőjének, a DAKÖV Kft.-nek kell elvégeznie.

NA DE:

A DAKÖV Kft. helyi igazgatósága szerint viszont a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata a csatornaszem körüli szintbe emelés, ők közúton engedély nélkül nem végezhetnek munkát, a társaság nem rendelkezik kompetenciával az útburkolat kijavításában.

A DAKÖV kérte a Magyar Közúttól, hogy az ideiglenes jelzéseket szabványos, éjjel is jól látható jelzésekre cseréljék. Erre ígéretet kaptak, de előrelépés azóta nem történt az ügyben.

Vasárnap délutáni ott jártak a HVG munkatárai és pár perc leforgása alatt több balesetveszélyes közlekedési szituációval is találkoztak.

Az úthibát egyetlen kihelyezett közlekedési tábla sem jelzi az autósok számára.

A néhány műanyag oszloppal és a rájuk dobott jól láthatósági mellénnyel megjelölt veszélyes csatornafedelet egyes autósok a járda felőli irányból kerülik ki, ezáltal veszélyeztetik a gyalogos forgalmat, és megrongálják az útpadkát, illetve a közeli kapubeállót.

FRISSÍTÉS:

A cikkre való reagálásként a következőket kaptuk levélben a Magyar Közúttól:

” Társaságunk minden esetben a jogszabályi előírásoknak és tulajdonosi, üzemeltetői jogosultságok és felelősségi körök maximális betartása mellett végzi el feladatát.

A jogszabályok egyértelműen meghatározzák, hogy az ehhez hasonló csatornafedlap hibák javítása az érintett közműszolgáltató feladatkörébe tartozik. Társaságunk a mai napig nem kapott a DAKÖV Kft.-től kérelmet a hiba javításához kapcsolódóan.

Más hasonló esetben a kérelmet követően a közútkezelői hozzájárulást soron kívül ki szokta adni társaságunk, így cégünk nem látja akadályát, hogy a szolgáltató haladéktalanul elvégezhesse a beavatkozásokat.

Nemrégiben útellenőri szolgálatunkon keresztül szereztünk tudomást a hibáról, a csatornafedlap hibára figyelmeztető sávos terelőtáblák, továbbá a veszélyt jelző táblák kihelyezéséről intézkedtünk.

A további beavatkozások a fentiek alapján továbbra is a DAKÖV Kft. hatáskörébe tartoznak. ”

Borítókép: Illusztráció


MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés