Gondolkodtató
Testkamerákat kapnak a budapesti rendőrök
Testkamerákat kapnak a budapesti rendőrök
Hirdetés

A testkamerák bevezetését megelőző tesztelés zajlik a BRFK-n – értesült az Index.

A portálnak nyilatkozó ezredes szerint az eszközöktől azt várják, hogy a rendőrökkel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak. A magyar börtönökben már gyakorlat a testkamerák alkalmazása, amelyeket többnyire rendkívüli események felszámolásakor, zárkaajtó nyitásakor és biztonsági elkülönítés esetén használnak.

Hirdetés

Az Index több rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy testkamerákat kapnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei.

Azt is megírták, hogy információik szerint a rendőrség már évek óta kísérleti jelleggel alkalmazza a műszereket, több gyártmányt és típust is tesztelt már.

Számos külföldi példa mutatja az eszköz hasznosságát, a magam részéről a mielőbbi bevezetést támogatom.

– nyilatkozza az Indexnek Major Róbert rendőr ezredes. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője szerint a gyerekeknek és a fiataloknak senki sem beszél arról, hogy miként kell viselkedni, ha egy rendőr megszólít, intézkedik velük szemben.

Így igen gyakran felüti fejét az a probléma, hogy egy egyszerű intézkedés – az intézkedés alá vont személy együttműködésének hiányában – elfajul, akár hivatalos személy elleni erőszak is kialakul.

– magyarázza az ezredes, aki szerint tudományosan bizonyított tény: mindenki másként viselkedik akkor, ha tudja, hogy látják, figyelik tevékenységét. „Ezt a hatást lenne jó kiterjeszteni a rendőri intézkedések helyszínére, amelyek viszont nem előre meghatározhatóak, így a gépjárművek fedélzeti kamerája, valamint a rendőrök testkamerája lehet megoldás” – teszi hozzá Major Róbert.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Az Index megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt nyilatkozta, hogy pozitív tapasztalatokkal zárult az eszközök tesztelése, így a rendőrség bevezeti azok használatát.

Borítókép: Magyar Büntetés-végrehajtás YouTube csatorna
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés