VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Tényleg tilos villogással előre jelezni a traffipaxot? Megkérdeztük a rendőrséget, itt a hivatalos válasz

Csatlakozz Viber Közösségünkhöz
itt:

Egy tipikusan olyan téma, amelyről hosszasan vitatkoznak fórumokon az autósok: tilos-e másoknak jelezni a traffit, vagy sem? Megpróbáltuk hivatalosan is kideríteni a választ.

Az egyik leghétköznapibb autós gesztus, hogy a sofőrök jelzik egymásnak – jellemzően villogással, hivatalosabban távolságifény használatával – hogy figyeljenek a sebességükre, mert traffipax közeledik. Mindez rendben is van – attól eltekintve, hogy alapvetően mindenki annyival közlekedjen, amennyivel az előírás szerint lehet maximum –, de büntethet-e a figyelmeztető villogásért a rendőr?

A téma nagyon népszerű a neten is, a Facebookon már vagy tucatszor végigfutott például ez a bejegyzés, komoly kommentfolyamot generálva. Hivatalos állásfoglalást viszont sehol nem igazán találtunk, ezért megkérdeztük a rendőrséget, hogy mi az álláspontjuk. Mivel a rendőrség többnyire nem az igen/nem válaszok formájában kommunikál ilyen kérdésekben sem, ezért a mi válaszunk sem szimplán csak egy nem vagy egy igen. A törvény azt mondja:

Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.

A villogás tekinthető-e az ellenőrzést befolyásoló, illetve előre jelző eszköznek? – kérdeztük. A rendőrség válasza szerint a villogástól függetlenül, az ellenőrző berendezés képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani, a jelzés pedig a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését nem akadályozza vagy zavarja, illetve az ellenőrzés eredményét nem befolyásolja. Ennek alapján tehát: nem, a villogás nem tekinthető az ellenőrzést magát befolyásoló eszköznek.

A másik kérdésünk arra vonatkozott, hogy szankcionálható-e bármilyen módon a villogás, milyen mértékű és fajtájú bírság szabható ki érte? A válaszból kiderült, hogy a villogás a KRESZ szerint akkor jogsértő, ha azzal a többi autóst elvakítjuk. Viszont azt is írták, ha a rendőr tudomására jut ilyen – vagyis észreveszi – akkor egyedileg akár, a körülmények alapján, úgy dönthet úgy, hogy a villogás elvakította a többi autóst, akkor már büntethet. Helyszínen akár 15 ezer forintra, pénzbírság esetén pedig akár 30 ezerre is – tesszük hozzá mi, a rendelkezéshez tartozó bírságtáblázat alapján.

A lényeg tehát, amit tessenek megjegyezni:

1. nem tilos villogni,

viszont

2. magáért a villogásért bárhol (traffipax nélkül is) megbüntethetnek, ha rendőr szerint ezzel elvakítunk valaki mást a forgalomban.

 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170824_tilos_villogassal_elore_jelezni_a_traffipaxot

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Támogatóink


hirdetéshirdetéshirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:
 

INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:
 

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MÉDIA SZEREPLÉSEINK
Kattints és nézd meg szerepléseink:
 

Katt ide!

Ajánlott

(szponzorált tartalmak)
MEGJELENNÉL ITT ?
Katt ide!

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-Facebook csoportjaink


 

Társ-oldalunk

e-autosok.hu

Elektromos autók – Tesztek – Hírek

Tényleg tilos villogással előre jelezni a traffipaxot? Megkérdeztük a rendőrséget, itt a hivatalos válasz

  1. Aha… és hogy bizonyítja be, hogy elvakította a másik autóst? Ha a másik autós azt mondja, hogy ugyan engem senki nem vakított el akkor mivan? bullshit az egész

  2. Tessék mondani,ha villogással jelzem a kanyarodónak ,hogy lemondok az előnyömről,azért is büntetnek,vagy akkor nem vakítok ? A rendőr honnan tudja ,hogy “elvakult a szembe jövő”?

  3. Tessék mondani,ha villogással jelzem a kanyarodónak ,hogy lemondok az előnyömről,azért is büntetnek,vagy akkor nem vakítok ? A rendőr honnan tudja ,hogy “elvakult a szembe jövő”?

  4. Ez megint egyGUMI baromság,amit a rendőr kénye-kedve szerint értelmezhető!??

Vélemény, hozzászólás?