SOS Mobilgumis
IDŐPONTFOGLALÁS GUMISZERELÉSRE:
+3670-88-585-88
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Velünk tartasz?


Tényleg segíti a kávé az alkohol kiürülését a szervezetből?

Tényleg segíti a kávé az alkohol kiürülését a szervezetből?

2020-01-28 Facebook
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Húsvétkor merül fel leggyakrabban, de valójában egész évben aktuális a kérdés, hogy alkoholfogyasztás után mennyi idővel lehet leghamarabb autóba ülni. Illetve, hogy a kávéivás valóban meggyorsítja-e a kijózanodást.

A részegség – szakszerűbben: alkoholos befolyásoltság – megállapítása történhet a véralkoholszint alapján. Ilyenkor a vénás vér etilalkohol-tartalmát vizsgálják. A gyakorlatban legtöbbször nem ezt, hanem a légalkoholszintet mérik – ez történik, amikor megszondáztat a rendőr.

Mivel Magyarországon zéró tolerancia érvényes, már egy kis mennyiségű alkohol kimutatásának is komoly következményei lehetnek, súlyosabb esetben pedig a jogosítványát is elveszítheti az ittas vezetésen kapott sofőr. Ezért nem árt, ha tisztában vagy vele, mennyit kell várnod, hogy az elfogyasztott alkohol teljesen kiürüljön a szervezetedből.

Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből?

Az alkohol felszívódását számos tényező befolyásolja. Leginkább az, hogy milyen töménységű italt fogyasztottál, mennyi alkoholmentes folyadékkal kísérted, mennyit ittál és mennyi idő alatt.

Emellett az is jelentősen befolyásolja az alkohol felszívódásának és kiürülésének sebességét, hogy ivás előtt mennyi idővel ettél, vagyis mennyire van teli a gyomrod. Sőt, az sem mindegy, mit ettél, a nehezebb, zsírosabb ételek ugyanis lassítják az alkohol felszívódását. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevesebb alkohol kerül a véredbe, csak a felszívódás üteme lassabb!.) De az is számít, hogy nő vagy férfi alkoholizál, az előbbiek szervezete ugyanis kevesebbet termel a szesz lebontásában részt vevő alkolhol-dehidrogenéz (ADH) enzimből.

Az ökölszabály

Ökölszabályként azt szokták mondani, hogy 1 óra alatt az egészséges máj 10 testsúlykilogrammonként 1 gramm alkoholt bont le. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilós ember szervezete 6 gramm, egy 100 kilósé pedig 10 gramm alkoholt bont le óránként. De hogy ne legyen ennyire egyszerű, a túlsúly nem számít bele ebbe a képletbe.

Tehát például egy alapvetően 60 kiló körüli férfi, akin 30 kiló súlyfelesleg van, nagyjából ugyanannyi idő alatt bontja le az alkoholt, mint egy 60 kilós normál testalkatú férfi.

Végső soron tehát mennyi ideig tart az alkohol teljes kiürülése?

Az alkohol, ha éhgyomorra fogyasztod, kevesebb mint 10 perc alatt megjelenhet a véredben. Ha viszont jól bevacsorázol, főleg valami zsíros, nehéz ételből, akkor akár 90 percig is eltarthat, amíg a véralkoholszinted eléri a maximumot. Ezután – persze, csak ha nem iszol tovább – fokozatosan csökken a szervezetedben jelen lévő alkohol mennyisége.

Reméljük, ez alkoholmentes sör – Fotók: Pixabay

A kiürülés során az emberi szervezet átlagosan 7-10 gramm alkoholt képes lebontani, így 0,15 ezrelékkel csökken óránként a véralkoholszint. De mennyi alkohol van a különféle szeszesitalokban?

Ezt az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Alkoholos ital (1 dl) Alkoholtartalom (gramm)
Sörök 3-6
Borok 8-15
Likőrök 15-20
Tömény italok általában 32
Pálinkák 32-40
Rumok 36-50

Forrás: BRFK/Police.hu

A fenti ökölszabály alapján tehát egy átlagos – 70 kilós – embernek 2 dl tömény ital elfogyasztása után kb. 6 óra 20 percre van szüksége a teljes kiürüléshez. A Police.hu vonatkozó adatai között azonban ennek az italmennyiségnek a lebontása egy ilyen súlyú embernél kb. 8 óra. Ez is alátámasztja – amit már említettünk korábban is -, hogy rendkívül nehéz pontosan megbecsülni az alkohol kiürülésének időtartamát.

A kávé tényleg segít?

Népszerű – és újra meg újra felbukkanó – vélekedés, hogy a kávé gyorsítja az alkohol lebontását, és így elősegíti a kijózanodást. Ez azonban nem igaz. A kávé hatására az ember éberebbnek, élénkebbnek érzi magát, de egyáltalán nem mérsékli az alkohol hatását.

Ez azért veszélyes, mert így a kávé abba a hamis illúzióba ringatja a spicces vagy részeg embert, hogy nincs is (annyira) berúgva. Miközben az alkohol hatása változatlanul fennáll, vagyis például a reakcióidő továbbra is ugyanolyan lassú, mint a kávéfogyasztás előtt volt. De mivel józan(abb)nak érzi magát az illető, előfordulhat, hogy meggyőzi magát: nyugodtan beülhet a volán mögé. Sőt, a kávé még fokozhatja is az alkohol hatását. Mivel mindkettő dehidratál, az alkohol mérgező hatása ilyenkor fokozottabban jelentkezik.

Tehát soha ne várd tehát a kávétól, hogy segít hamarabb kijózanodni – a másnaposság leküzdésénél azonban valóban jó szolgálatot tehet. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan lehet igazán jó kávét készíteni, a megoldás egy színvonalas barista képzés lehet.

A vezetőülésbe pedig csak akkor ülj be, ha biztosan eltelt elég idő, hogy az utolsó csepp alkohol is kiürüljön a szervezetedből. Ha rezeg a léc, inkább vegyél igénybe sofőrszolgálatot, vagy hívj egy taxit.

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Érdekelhet



2020-11-05 Facebook

Magazinműsor-riport: Büntetőfékezés és egy ítélet volt a téma a Kékfényben – VIDEÓ

A büntetőfékezéssel - ami sajnos mindenki által ismert fogalommá vált hazánkban -...

Nézettségünk: 2020. 3. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

 

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT: