Hirdetés
Hírek
Tavaly jelentősen nőtt a közúti balesetek száma
Tavaly jelentősen nőtt a közúti balesetek száma
Hirdetés

Tehetünk azért, hogy idén másként legyen

 Az autósok 2022-ben még több autópályát vehetnek igénybe, ugyanis több új szakasszal is bővült Magyarország autópálya-hálózata. A bővülő lehetőségek mellett különösen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, hiszen 2021-ben jelentősen megemelkedett a közúti balesetek száma. Az OTP Mobil felmérése alapján a jogosítvánnyal rendelkezők közel fele a fővárosban és vidéken is vezet, és a válaszadók több mint harmada az autópályát választja, ha teheti – ahol életmentő lehet az odafigyelés és a kulturált vezetés.

Az OTP Mobil tavaly év végén végzett reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a jogosítvánnyal rendelkező kitöltők 34 százaléka, ha teheti, az autópályát választja, és mindössze 12 százalék kerüli azt, amikor autóval közlekedik.

A közlekedési kultúrával kapcsolatos felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók több mint kétharmada találkozott már szabálytalan előzéssel, akár autópályán is, míg 20 százalékuk a leállósáv szabálytalan használóiról számolt be. Arról, hogy mennyire fontos lenne a szabályok betartása, a KSH statisztikái is árulkodnak, 2021 első három negyedévében az autópályákon jelentősen, 27 százalékkal nőtt a balesetek száma [1].

Csősz Krisztián, a Bp-i Autósok Közösségének alapítója (bpiautosok.hu) nem győzi hangsúlyozni – mert sokan még mindig nem tudják -, hogy amennyiben elfelejtünk matricát váltani egy bizonyos díjköteles útszakaszra Magyarországon, akkor ne essünk pánikba és emiatt ne kövessünk el szabálysértést, közúti veszélyeztetést egy esetleges megfordulással.

„A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva ugyanis 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg” – tette hozzá az oldal főszerkesztője.

A kulturált vezetés mellett természetesen az is alapkövetelmény, hogy érvényes matricával vegyük igénybe az autópályákat, ezért a KRESZ szabályai mellett érdemes azzal is tisztában lenni, hogy 2022-ben nemcsak a díjak, de a megszokott úthasználati viszonyok is változnak, január 1-től egyes új építésű közutak, amelyek korábban ingyenesek voltak, fizetőssé váltak.

Az alábbi útszakaszokat érinti a változás:

– Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasz az M30-as autópályán,

(Továbbra is díjmentesen lehet közlekedni az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszán, Miskolc- dél és Miskolc-észak csomópontok között),

– Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasz az M76-os autóúton,

– Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasz az M85-ös autóúton,

– Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasz az M4-es autóúton.

Megyei szinten is történtek változások, ami az autópálya használatot illeti. A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes. Az újévvel egy új, megyei e-matrica is bevezetésre került. Jász-Nagykun-Szolnok éves megyei autópálya-matricát is lehet vásárolni a Simple alkalmazással, amely az M4-es Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasz használatára jogosítja fel tulajdonosát. Fontos tudni továbbá, hogy a 2021-es éves autópálya-matricák 2022. január 31-ig érvényesek, így érdemes ezzel is számolni és még időben beszerezni az új matricát.

Minden egy helyen – egyetlen alkalmazásban

Az online vásárlással nem csak időt lehet spórolni azáltal, hogy nincs szükség sorban állásra, de ugyanazzal a Simple-fiókkal akár több járműre is lehet e-matricát vásárolni. A matricát nem kell kinyomtatni, számlát is lehet kérni róla, és bankkártyával is ki lehet fizetni. A megvásárolt e-matricák pedig a Simple alkalmazásban, a ’Matricáim’ menüpont alatt találhatóak. Emellett automatikusan be is kerülnek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató rendszerébe, így a kamerás ellenőrző rendszer felismeri a rendszámokat az autópályán.

A kutatásról

Az OTP Mobil Kft. megbízásból készített reprezentatív Pulzus© kutatás. Célcsoport: 18 év feletti jogosítvánnyal rendelkező magyar lakosság. Adatgyűjtési időszak: 2021.11.26.-12.01 A kutatás elemszáma: 1068 db.

Az OTP Mobil Kft.-ről

Az OTP Bank 2013-ban azzal a céllal alapította az OTP Mobilt, hogy a csoport fintech cége legyen. Az OTP Mobil három legismertebb szolgáltatása a Simple by OTP mobilalkalmazás, a SimplePay online fizetési megoldás és a 2020 szeptember óta elérhető, kifejezetten a kkv-k számára kialakított SimpleBusiness alkalmazás. A három szolgáltatásból álló Simple ökoszisztéma mára több mint 2 millió felhasználó mindennapjait teszi egyszerűbbé.

A Simple by OTP alkalmazásról

A Simple by OTP alkalmazás egy olyan hazai fejlesztésű, integrált alkalmazás, amely a mobilfizetést ötvözi számos, az életet egyszerűbbé tevő szolgáltatással, mint például a köztéri parkolás fizetése, autópálya-matrica vásárlása, mozi- és koncertjegyek vásárlása vagy a biztosításkötés. Ingyenesen letölthető a Play Store-ból és az App Store-ból, szolgáltatófüggetlen, bármely bank által kibocsátott bankkártyával használható és szinte minden okostelefonra telepíthető. További információk: www.simple.hu

[1] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mone/20213/index.html#tovbbraisjelentsenelmaradtaszemlyszlltsiteljestmnyaktvvelkorbbiszinttl

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája