Hírek
Találkoztak a rendőrrel, majd kirabolta és levetkőztette ivócimboráját
Találkoztak a rendőrrel, majd kirabolta és levetkőztette ivócimboráját
Hirdetés

November 17-én éjszaka egy félmeztelen férfi 10 percen át feküdt vérző fejjel Sajószentpéter főútjának járdáján a mínusz 4 fokos hidegben, de az is elképesztő, hogy fél órával korábban két járőr találkozott vele, és azzal a haverjával is, aki később leütötte, félig levetkőztette, majd kirabolta. A történet csattanója sem mindennapi. – írta meg a police.hu

Tanulmányba illő bűncselekmény történt a Sajószentpétert átszelő 26-os főút, azaz a Kossuth Lajos út járdáján, a Bocskai utcánál a hideg novemberi éjszakán, bár Kusturica-filmben is hiteles lenne.

– Egy nő 21:30-kor tárcsázta a segélyhívót, és elmondta, testvérét hátulról leütötték a sajószentpéteri Kossuth Lajos útnál, levették a felsőruházatát, és minden pénzétől megfosztották, ami hozzávetőleg 180 ezer forintot jelentett – vázolta Sallai István alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vizsgálati osztályvezetője, aznapi forró nyomos parancsnok, hozzátéve, hogy a segélyhívó diszpécsere mentőautót küldött a helyszínre, mert a férfi feje megsérült, amikor eszméletlenül rázuhant a járda kövére. Az ájulását okozó ütés nyakszirten érte, de az nem tűnt komolynak. – A két szolgálatos járőr perceken belül ott volt, de jómagam is hamar odaértem a forró nyomos csoporttal, és egyeztettem a két intézkedő rendőrrel, akik tudni vélték, ki lehet az elkövető, ugyanis nem sokkal a bűncselekmény elkövetése előtt találkoztak vele.

Hirdetés

Az említett járőrpáros, azaz Iglai István zászlós, Berente körzeti megbízottja és Busa Nándor Attila őrmester, a Sajószentpéteri Rendőrőrs közrendvédelmi alosztály járőrvezetője rutinosan készültek a péntek éjszakára. Megjelentek söntéseknél, mintegy jelezve a szomjazó borsodiaknak, hogy a közelben tartózkodnak.
– Dohányboltoknál is jártunk, és több személyt igazoltattunk.

Aztán, valamivel este fél kilenc után arra lettünk figyelmesek az egyik kocsma közelében, hogy két ittas férfi támogat egy harmadikat, aki önállóan járni sem bírt, annyira részeg volt – idézte fel Iglai István. – Ismertem mindhármukat, de kettejüket jó ideje nem láttam. Az egyik nemrég szabadult, a másik külföldön dolgozott.

Eltekintettünk az igazoltatásuktól, és drukkoltunk, hogy a támogatott férfi épségben hazaérjen, amire jó esélye volt, mert onnan csak pár száz méterre lakott. Fél órával később kaptuk a küldést arról, hogy egy férfit kiraboltak a Kossuth Lajos úton, a Bocskai utca sarkánál, és le is vetkőztették. A testvére vitt neki pulóvert, akit a mobilján hívott, miután magához tért; tudniillik a telefonját nem vitték el, és már ebből arra következtettünk, hogy dörzsölt bűnöző lehet az elkövető. Aztán amikor megláttuk az áldozatot, rögtön sejtettük, ki hagyhatta helyben, hiszen az áldozat volt az egyik férfi abból a kettőből, aki a kb. háromnegyed órával korábbi, utcai találkozásunk során támogatott egy erősen ittas személyt. A másik K. Norbert volt. Tizennégy éve szolgálok a környéken, és ezalatt már többször is intézkednem kellett vele szemben, főleg vagyon elleni bűncselekmények miatt. Rablás miatt többéves szabadságvesztésre ítélték, amelyből tavaly szabadult. Arra vonatkozóan is volt friss értesülésem, hogy anyagilag nem áll valami jól.

Szerencse a szerencsétlenségben.

– Az áldozat zavartan viselkedett, amiben az is közrejátszott, hogy még ittas volt, de azt elő tudta adni, hogy legfeljebb tíz percig feküdhetett a járdán félmeztelenül, ami szerintünk is helytállónak tűnt.

Hihetetlen, hogy nem vette észre senki, mert ki is hűlhetett volna, és óriási szerencse, hogy még időben magához tért – vette át a szót Busa Nándor Attila, hozzátéve, hogy a mentősök is hamar ott voltak, és ellátták a férfi fejsérülését, onnan bementek vele, illetve velük a Sajószentpéteri Rendőrőrsre, mert a testvére vele maradt. – A sértett előadta, hogy miután külföldről hazatért látogatóba Sajószentpéterre, meghívta kocsmázni két régi haverját.

Közülük az egyik úgy felöntött a garatra, hogy haza kellett kísérjék; aztán K. Norberttel szétváltak, ő pedig elindult a kerékpárjáért a Bocskai utcánál lévő biciklitárolóhoz. Ott ütötték le. Fogalma sincs, ki lehetett, de úgy vette észre, hogy ezt legalább 180 ezer forintja bánta.
A mentősök után a forró nyomos csoport is megérkezett a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságról.

Hirdetés

– Szerencsés körülménynek tartottam, hogy a két járőr a bűncselekmény elkövetését megelőzően találkozott az áldozattal és a feltételezett elkövetővel, illetve hogy aznap pont a berentei körzeti megbízott volt járőrszolgálatban, aki mindhárom férfit ismerte – mondta az ügyeletes forró nyomos parancsnok. – Ennek fényében arra utasítottam a két járőrt, hogy nézzenek körbe környező kocsmáknál és dohányboltoknál, mert valószínűnek tűnt, hogy K. Norbert a zsákmányolt pénzt rögtön elkezdte költeni. Ehhez erősítést kértek és kaptak.

A feltételezés helyesnek bizonyult.
– Amikor korábban az utcán találkoztunk vele, K. Norbert világos színű kabátot, szürke pulóvert és sötétkék farmernadrágot viselt, és valószínűtlennek tűnt, hogy azóta átöltözött. A harmadik sörözőben rá is bukkantunk, amely legfeljebb egy kilométerre van az elkövetés helyszínétől – magyarázta Busa Nándor Attila. – Épp veszekedett a barátnőjével, és miután egyeztettünk a forrós parancsnokkal, mindkettőjüket előállítottuk a Sajószentpéteri Rendőrőrsre.
Ez is jó döntésnek bizonyult.

– Hamar kiderült, hogy a barátnő könnyíteni akar a lelkiismeretén. A kollegák elmondása alapján ő már a kocsmában nehezményezte, hogy bűnügybe akarták keverni – vázolta Sallai István. – Előadta, hogy az este korábbi szakaszában, amikor csatlakozott a viszontlátást ünneplő férfiakhoz, K. Norbert beszélt neki a tervezett bűncselekményről, és miután azt elkövette, 100 ezer forintot ígért neki, de azt nem vette át. Ettől függetlenül 10 ezer forintot kapott K. Norberttől. Közben arra is fény derült, hogy K. Norbert több embert is meghívott abban a sörözőben, ahol a kollegák elfogták. Olyanokat is, akiket nem ismert. A kihallgatásán először tagadott, majd miután ellentmondásokba bonyolódott, részlegesen elismerte a bűncselekmény elkövetését. Aztán őrizetbe vételekor, ruházatának átvizsgálása során az alsóneműje titkos zsebéből előkerült picivel több mint 150 ezer forint, és ezután beismerő vallomást tett.

Hirdetés

A beszerzett és lefoglalt kamerafelvételek igazolták, hogy miután aznap éjszaka ő és a sértett szétváltak, távolabbról követte áldozatát. Ezután ütötte le és lökte el magától, amikor észrevétlenül mögé került, a pénztárcát a sértett ruhájából kivette, azt teljesen átforgatta. A pénztárcából a Bocskai utcában kivette a pénzt, míg minden mást benne hagyott, ami értékkel nem bírt.
Orvosi ellátását és kijózanodását követően az áldozat elmondta, maga hívta el közös italozásra későbbi kirablóját.

– Útban a söröző felé a sértett K. Norbert tudtára adta, hogy 150 ezer forintot vett fel egy bankautomatából, és az adatgyűjtés során az is kiderült, hogy a kocsmában idegeneket is tájékoztatott arról, hogy külföldi munkavégzése révén több millió forinttal rendelkezik, és őket is meghívta alkoholos italokra. K. Norbertben ekkor kattant be korábbi gondolata, miszerint ismerősétől elveszi a pénzt. Ezen elhatározás az alkoholszint emelkedésével egyre csak erősödött benne – összegezte a vizsgálati osztályvezető, és hozzátette, K. Norbert emlékezett rá. – Sajátos egybeesés, hogy nyolc évvel ezelőtt is én csuktam be hasonló bűncselekmény gyanújával, akkor egy idős nőt rabolt ki, és ezúttal is én voltam az ügyeletes forró nyomos parancsnok. Mondhatni, nincs velem szerencséje. Akkor amúgy hét évet kapott, és ebből leült 5 év 9 hónapot.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói kezdeményezték K. Norbert (36) letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt.

Forrás:  police.hu / SZ. Z. J.
FOTÓK: SZABÓ GABRIELLA, RENDŐRSÉG

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés