Hirdetés

Hírek
Szombattól nehezebben kaphatnak jogosítványt a szívbetegek
Szombattól nehezebben kaphatnak jogosítványt a szívbetegek
Hirdetés

A hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők holnaptól nem kaphatnak jogosítványt, illetve az egészségügyi alkalmasságuk nem hosszabbítható meg, amennyiben beültetett defibrillátorral vagy szívműködést segítő eszközzel rendelkeznek. Az úrvezetőknél ez nem kizáró ok, feltéve, hogy a betegségüket eredményesen kezelték.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló, 1992-ben hozott rendeletet úgy módosította az emberi erőforrások minisztere, hogy lényegesen kibővítette a szóba jöhető szívbetegségek körét – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent Emmi-rendelet módosításából.

Az egészségi alkalmasság minimum követelményeit és az egészségi alkalmasság elbírálásának szempontjait tartalmazó melléklet negyedik része foglalkozik a szív- és érrendszeri betegségekkel. Ez jelenleg nagyon szűkre szabott, de a módosítás szombati hatálybalépése után lényegesen kibővül.

Jelenleg az 1. alkalmassági csoportra (ide tartoznak a motorkerékpár, a traktor és a nem hivatásos személyautó vezetők) vonatkozó előírások a következők: egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani súlyos szívritmuszavarban szenvedők esetében vagy nyugalmi állapotban vagy érzelmi hatásra bekövetkező angina pectoris esetén. Az egészségi alkalmasság csak kardiológus szakorvos véleményének ismeretében állapítható meg szívritmus-szabályozó készülékkel élő vagy szívinfarktuson átesett kérelmező esetén – írja a napi.hu

A hivatásos járművezetőknél (ők a 2. egészségügyi csoport) a vizsgálatot végzőnek mérlegelnie kell azokat az 1. alkalmassági csoport esetében felmerülőkön túli járulékos kockázatokat és veszélyeket, amelyek erre a csoportra vonatkozó meghatározás által érintett járművek vezetésével járnak.

Új szabályok vonatkoznak az 1. csoportra. A  következő szív- és érrendszeri betegségek fennállása esetén az egészségi alkalmasságot csak szakorvosi vélemény ismeretében és akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező betegségét eredményesen kezelték:

  • defibrillátor beültetése vagy cseréje, illetve megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátor sokk;
  • szívkoszorúér-bypass műtét;
  • szívátültetés;
  • szívműködést segítő eszközök használata.

A felsorolás azonban ennél jóval hosszabb, de az laikus számára értelmezhetetlen. Laikus számára is kérdés, hogy mit jelent az előbbi esetekben az „eredményes kezelés” megfogalmazás.

Szintén az 1. csoportnál maradva: egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani a szívelégtelenség NYHA IV. stádiumában és a szívbillentyűzavar aorta-visszaáramlásnál (de a felsorolás itt is hosszabb).

A 2. alkalmassági csoportnál egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani – egyebek mellett – a következő szív- és érrendszeri problémák (betegségek) fennállása esetén:

  • defibrillátor beültetése;
  • szívelégtelenség: NYHA III. és IV. stádiumában,
  • a szívműködést segítő eszközök esetén.

A módosító rendeletben az idegrendszeri betegségek felsorolása is kiegészül újabbakkal.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szombattol_nehezebben_kaphatnak_jogositvanyt_a_szivbetegek.654765.html

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés