Szombattól nehezebben kaphatnak jogosítványt a szívbetegek

 BALESETI KÁRTÉRÍTÉS? 
Online ügyintézés
Szakértő csapat
 KATT IDE 

hirdetés

A hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők holnaptól nem kaphatnak jogosítványt, illetve az egészségügyi alkalmasságuk nem hosszabbítható meg, amennyiben beültetett defibrillátorral vagy szívműködést segítő eszközzel rendelkeznek. Az úrvezetőknél ez nem kizáró ok, feltéve, hogy a betegségüket eredményesen kezelték.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló, 1992-ben hozott rendeletet úgy módosította az emberi erőforrások minisztere, hogy lényegesen kibővítette a szóba jöhető szívbetegségek körét – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent Emmi-rendelet módosításából.

Az egészségi alkalmasság minimum követelményeit és az egészségi alkalmasság elbírálásának szempontjait tartalmazó melléklet negyedik része foglalkozik a szív- és érrendszeri betegségekkel. Ez jelenleg nagyon szűkre szabott, de a módosítás szombati hatálybalépése után lényegesen kibővül.

Jelenleg az 1. alkalmassági csoportra (ide tartoznak a motorkerékpár, a traktor és a nem hivatásos személyautó vezetők) vonatkozó előírások a következők: egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani súlyos szívritmuszavarban szenvedők esetében vagy nyugalmi állapotban vagy érzelmi hatásra bekövetkező angina pectoris esetén. Az egészségi alkalmasság csak kardiológus szakorvos véleményének ismeretében állapítható meg szívritmus-szabályozó készülékkel élő vagy szívinfarktuson átesett kérelmező esetén – írja a napi.hu

A hivatásos járművezetőknél (ők a 2. egészségügyi csoport) a vizsgálatot végzőnek mérlegelnie kell azokat az 1. alkalmassági csoport esetében felmerülőkön túli járulékos kockázatokat és veszélyeket, amelyek erre a csoportra vonatkozó meghatározás által érintett járművek vezetésével járnak.

Új szabályok vonatkoznak az 1. csoportra. A  következő szív- és érrendszeri betegségek fennállása esetén az egészségi alkalmasságot csak szakorvosi vélemény ismeretében és akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező betegségét eredményesen kezelték:

  • defibrillátor beültetése vagy cseréje, illetve megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátor sokk;
  • szívkoszorúér-bypass műtét;
  • szívátültetés;
  • szívműködést segítő eszközök használata.

A felsorolás azonban ennél jóval hosszabb, de az laikus számára értelmezhetetlen. Laikus számára is kérdés, hogy mit jelent az előbbi esetekben az “eredményes kezelés” megfogalmazás.

Szintén az 1. csoportnál maradva: egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani a szívelégtelenség NYHA IV. stádiumában és a szívbillentyűzavar aorta-visszaáramlásnál (de a felsorolás itt is hosszabb).

A 2. alkalmassági csoportnál egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani – egyebek mellett – a következő szív- és érrendszeri problémák (betegségek) fennállása esetén:

  • defibrillátor beültetése;
  • szívelégtelenség: NYHA III. és IV. stádiumában,
  • a szívműködést segítő eszközök esetén.

A módosító rendeletben az idegrendszeri betegségek felsorolása is kiegészül újabbakkal.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szombattol_nehezebben_kaphatnak_jogositvanyt_a_szivbetegek.654765.html

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Ajánlott

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek

Vélemény, hozzászólás?