Hirdetés

Hírek
Szívatás? Tolni is kell a biciklit az egyik budapesti kerékpárúton
Szívatás? Tolni is kell a biciklit az egyik budapesti kerékpárúton
Hirdetés

Ismerkedjünk meg a „Csak tolva!” feliratú táblával, amit egy piros felfestéssel ellátott kerékpárút mellé helyeztek ki Budapesten. Zebra nincs, vagyis nem ott kell áttolni a biciklit.

A Budapest Közút új táblája szerint tolni kell a kerékpárt a Petőfi hídra vezető, egyenes irányú, élénk színekkel felfestett kerékpárút egy szakaszán, ott ahol a jobbra kanyarodhatnak az autók a piros csíkkal kiemelt kerékpárúton át.

Itt korábban elvileg az egyenesen haladó bicikliseknek elsőbbségük volt a jobbra kanyarodó járművekkel szemben, de a valóságban a sofőrök nem adták meg sokszor nekik az elsőbbséget, ahogy sok más kereszteződésben is teszik.

Az új tábla alapján az átkelő előtt húsz méterrel le kell szállni a bicikliről és szépen át kell tolni a túloldalra – írja az Index Kerékagy rovata a Minimal Mass Bp. Facebook-csoport alapján.

Minden bizonnyal a kerékpárosok védelmében találták ki, hogy tolni kell egy szakaszon a biciklit, ezzel a felfogással viszont a biciklisek szerint nincs értelme kerékpárutakat építeni.

Az autósokat tábla figyelmezteti, hogy a kerékpárutas kereszteződésbe fokozott figyelemmel kell behajtaniuk, és a balesetek pont abból adódtak, hogy a sofőrök ezt nem tartották be. Azzal, hogy változtak a szabályok, a figyelmetlen vagy szándékosan szabályszegő autósok egyes esetekben nemcsak hogy fel lesznek mentve egy esetleges baleset következménye alól, hanem még az is előfordulhat, hogy az elgázolt bringást fogja megbüntetni a rendőrség – vetik fel a kerékpáros szervezetnél.

Az I bike Budapest Facebook-oldalán egyenesen bringásszívató táblát emlegetnek, amelyet valaki már „meg is javított”.

 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170823_van_mar_olyan_kerekparut_Budapesten_amelyen_tolni_is_kell_a_biciklit

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés