Hirdetés
Gondolkodtató
SUV-val magasabb bírságot kapott, mintha normál autóval tette volna
SUV-val magasabb bírságot kapott, mintha normál autóval tette volna
Hirdetés

Szokványosnak aligha tekinthető döntést hozott a napokban a Frankfurti Járásbíróság, amikor magasabb bírságot szabott ki egy tilos jelzésen áthaladó SUV vezetőjére. – írja az ORFK-OBB Facebook oldala.

A bírósági határozat szerint a forgalomirányító fényjelző készülék már több mint egy másodperce tilos jelzést mutatott, amikor a sofőr – a jelzést figyelmen kívül hagyva – járművével áthaladt.

A bíróság minősített szabályszegésként értékelte a cselekményt, és az ilyenkor általában kiszabott 200 euró helyett 350 euró pénzbírság megfizetéséről rendelkezett. Az emelt bírság indoka, hogy egy SUV a jellege, mérete, tömege, magasabb felépítése stb. miatt jelentősen nagyobb veszélypotenciált jelent a személygépkocsikhoz képest, akár más járművel ütközik, akár gyalogost gázol el.

Továbbá a SUV-ok elejének meredek ívű kialakítása különösen nagy veszélyt jelent a gyalogosokra, valamint a kétkerekű járművekkel közlekedőkre nézve, amennyiben baleset következik be. Ugyanez a szemlélet vonatkozhat a tehergépjárművek és autóbuszok vezetői által elkövetett hasonló szabályszegések megítélésére is.

Hirdetés

A frankfurti bíróságnak joga volt ilyen mérlegelésre és döntéshozatalra, hiszen a hatályos közigazgatási szabálysértésekről szóló törvény (OWiG) 17. §-ának 3. bekezdése ezt számára lehetővé teszi. A bíróság az eljárása során szabadon mérlegelhet és dönthet – természetesen a jogszabályi háttér lehetőségeinek figyelembe vételével.

Forrás: Baleset-megelőzés Borítókép: illusztráció
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája