Hirdetés

Hírek
Súlyos betegséget kockáztatunk, ha hamis szűrő van az autóklímában
Súlyos betegséget kockáztatunk, ha hamis szűrő van az autóklímában
Hirdetés

A hazai autók negyedénél rendkívül gyenge minőségű a klímarendszerhez tartozó szűrőberendezés – állítja a hamisítás elleni testület.

Iparági becslések szerint az interneten keresztül beszerezhető pollenszűrők 20-25 százaléka nagyon gyenge minőségű és ezek közül csaknem minden második hamisítványnak is tekinthető, ami súlyos egészségügyi kockázatokat jelent az autó utasaira nézve – közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Mivel az utastérbe áramló levegő szűréséről a pollenszűrő gondoskodik, célszerű ezt rendszeresen cserélni. Mindezek beszerzését viszont legális csatornákon keresztül érdemes tenni, amelyek garantálják a termék megfelelő működését és azt számlával is igazolni tudják. Megfelelő működés hiányában ugyanis komoly egészségkárosító következményekkel számolhatunk.

Ugyancsak komoly gondokat okozhatnak a gépkocsiban használt különféle folyadékok is, amelyek kevésbé tartoznak a szigorúan ellenőrzött termékek közé. A kizárólag gyártói és forgalmazói felelősségi körbe tartozó téli-nyári ablakmosó-folyadékok, a fagyálló hűtőfolyadékok, valamint a különféle ápolási termékek interneten beszerezhető verzióinak harmada-negyede nagyon gyenge minőségű.

„Ilyen esetekben a rossz minőségű folyadék az autó karosszériáját és belső burkolatait károsíthatja, akár komoly anyagi veszteséget is okozva ezzel a kocsi tulajdonosának” – hangsúlyozta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület vezetőségi tagja. Gablini Gábor azt is kiemelte, hogy a hazai karbantartási kultúra nagyon alacsony színvonalon áll, hiszen a három és félmillió személyautó mindössze 30-35 százaléka látogatja a szervizeket rendszeres ellenőrzés, vagy meghibásodást megelőző karbantartás céljából.

Érdemes kitiszítatni/tiszítattani

A legfontosabb azonban, hogy a nyári nagy klímás szezon kezdete előtt ki kell tisztíttatni a rendszert – a gombás és egyéb szennyeződések így eltávolításra kerülnek, s a befújt levegő nem csupán hűs, hanem egészséges és friss is marad. Idővel a légkondicionálóból elszökhet némi gáz, s bizonyos nyomáscsökkenés után már nem tud hideg levegőt produkálni a berendezés. Ilyenkor ugyancsak klímás szakemberhez érdemes fordulni, aki egy feltöltéssel tudja orvosolni a problémát – írja a témával foglalkozó cikkében az Autopult.hu.

A tisztítás otthoni elvégzése csábító lehet, ám a nagyobb áruházak polcairól levett szerek minősége nem mindig megfelelő, ráadásul a tisztításban való jártasság hiánya miatt magunk is sok galibát okozhatunk. Példának okáért a tisztítószer nem jut el a megfelelő helyre a kellő célszerszám hiányában, s a műszerfal elektromos berendezéseit, a rádiót károsíthatja.

A klíma tehát jó szolgálatot tesz, ám a hosszú élettartam megköveteli a karbantartást, a tisztítást és a feltöltést, míg egészségünket az ésszerű használattal óvhatjuk meg.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170607_Sulyos_egeszsegkarosito_hatasa_lehet_a_hamis_pollenszuronek

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés