Hirdetés
Hírek
Sorra ütik el a gyalogosokat – megszólalt a rendőrség
Sorra ütik el a gyalogosokat – megszólalt a rendőrség
Hirdetés

Az elmúlt 24 órában csak Győr-Moson-Sopron megye területén 4 gyalogost ütöttek el – írja a Police.hu.

Csütörtökön este Győrben csúszott bele egy autós a zebrába, mert későn vette észre, hogy valaki éppen átkel rajta. A gyalogos a motorháztetőre majd az útra esett, nyolc napon túli sérülésekkel szállították kórházba.

Mosonmagyaróváron csütörtök délután szintén gyalogátkelőnél ütöttek el valakit, sérülései súlyosak.

Sopronban két gyalogost is elütöttek: egyiküket kanyarodás közben, a másikukat a zebrán. E két esetnek egy 8 napon túli és egy súlyos sérülés lett a vége.

Ebből is látszik, hogy hiába ad a rendőrség olykor triviálisnak tűnő tanácsokat, sokan nem fogadják meg ezeket és nem számolnak a megváltozott útviszonyokkal-olvasható a napi.hu oldalán

Íme néhány tanács:

  • Mindig vezessünk körültekintően, tartsuk tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, szélvédőit és cseréljük ki az elöregedett ablaktörlő lapátot.
  • A jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár többszörösére is megnőhet, ez meghatározza a közlekedési baleset elkerülésének lehetőségét.
  • Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten.
  • A csúszós útburkolaton a gyalogosok és a kerékpárosok bizonytalanabbul közlekednek, jobban koncentrálnak a megcsúszás és az elesés elkerülésére és ez akár el is terelheti, vagy megoszthatja a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, például a közeledő járművekre.
  • Vigyázzunk a gyalogosok testi épségére, mert csapadékos időben, valamint erős, csípős szélben az is jól megfigyelhető, hogy a gyalogosok igyekeznek mielőbb “fedél alá”, azaz védett helyre kerülni, ezért nem minden esetben körültekintőek, nem feltétlenül a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kelnek át, vagy rosszul mérik fel az érkező járművek sebességét. Esőben, vagy sűrű hóesésben még a kinyitott esernyő is korlátozhatja a gyalogosokat a látásban.
  • Késedelem nélkül reagáljunk, ha a gyalogos szabálytalanul – nem elsőbbségi helyzetben – haladna át az úttesten. A gyalogátkelőhelyek megközelítése során legyünk körültekintőek!
  • Fokozott óvatossággal közlekedjünk a bevásárlóközpontoknál, a vasúti pályaudvarok, az autóbusz-megállók, valamint az iskolák, sportlétesítmények és nyugdíjas otthonok közelében!

Címlapkép: Police.hu

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sorra_utik_el_a_gyalogosokat_megszolalt_a_rendorseg.652195.html

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája