Hirdetés

Dashcam
Sokan rászoktak a pofátlanságra, a nyári időszakban kifejezetten! (VIDEÓ)
Sokan rászoktak a pofátlanságra, a nyári időszakban kifejezetten! (VIDEÓ)
Hirdetés

A leállósávon történő előzés, avagy nekem mindent szabad, ti „lúzerek” meg csak üljetek a dugóban!

Péntek van, tűz a nap, számoljuk vissza a perceket. Nemsokára vége a munkaidőnek és mi gondolatban már az M7-es autópályán suhanunk Balaton felé. Ugye mindenkinek megvan az érzés?

Sajnos azonban a dolog nem mindig ennyire álomszerű. Felkanyarodunk a pályára majd nemsokára torlódás alakul ki előttünk.

Bosszankodunk, de hát nem tudunk mit tenni, döcögünk a sorral a külső sávban és nyugtatjuk magunkat, biztos csak egy rövid szakaszon van felújítás, nemsokára haladhatunk tovább. Ekkor leszünk figyelmesek valamire, ami szabálytalan és életveszélyes, de sajnos egyre gyakoribb a Magyar autópályákon függetlenül évszaktól, napszaktól és autómárkától.

Bizony a jobb tükörben egy autót látunk, amint a leállósávon haladva előzi végig a kocsisort.

Nem használ megkülönböztető jelzést, nem műszaki hibás csak egy, vagy több autós, aki úgy gondolja, rá nem vonatkoznak a szabályok. Nem érdekli a pénzbírság, nem érdekli, hogy másokat veszélybe sodorhat, őt csak egy dolog érdekli, minél hamarabb odajutni, ahova elindult, ő bizony nem fog dugóban döcögni.


Látszik ahogy olvasónk még kicsit le is húzódik, hogy észrevegye magát a delikvens…

 

A jelenség sajnos valós és egyre gyakoribb, hogy az autósok úgy gondolják, ha torlódás van, akkor az a megoldás, hogy kielőzzük a sort a leállósávon, pedig ez a kis manőver nem csak, hogy tilos, de roppant veszélyes is. A leállósávon történő jogosulatlan közlekedés 100 ezer forintos bírsággal jár. Komoly büntetés, de ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a leállósávon jobbról előző jármű és egy műszaki hiba miatt itt veszteglő vagy épp kiálló másik jármű ütközése komoly következményekkel járó balesethez vezethet.

„A leállósávon – ha a közúti jelzésekből más nem következik, csak az alább meghatározott járművek tartózkodhatnak:

  • műszaki meghibásodás miatt továbbhaladásra képtelen
  • a forgalmat ellenőrzi
  • útfenntartást, úttisztítást végez
  • a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását vagy a műszaki meghibásodásának elhárítását végzi
  • a megkülönböztető fényjelzést (kék villogó) működteti

Reméljük, hogy a hatóság is hamar észleli a jelenséget, akár térfigyelőn keresztűl, így talán rendszeres ellenőrzések bevezetésével kiszűrhetőek a fent említett események és kevesebb olyan autós lesz az utakon, aki úgy gondolja, a szabály mindenkire vonatkozik kivéve rá, mert ő siet.

Mi azt tanácsoljuk az ilyen türelmetlen autósoknak, inkább induljanak el időben, tájékozódjanak a kerülőutakról, ha pedig mégis dugóba kerülnek, felejtsék el a leállósávon való előzést. Inkább kapcsoljanak be egy jó zenét és a többi autóssal együtt bízzanak benne, hogy hamarosan megszűnik a torlódás és folytathatják útjukat biztonságosan az erre kijelölt útszakaszon.

Dugótól függetlenül is vannak vagányok:

Nem szívesen takarjuk ki a rendszámot! Ma készítettük az M7-en Balaton felé!
Nagyon “vagány”! Látjátok nem kell ehhez Béjemvé…
Ezeket a felvételeket mennyire veszi komolyan a rendőrség, ha megkapja rendszámmal???

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés